İYİ Partili Ergin Kahveci: Ete gelen zam, üreticiye yansıdı mı?

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, "Piyasa için yapılan bu zam, üreticiye yansıdı mı? Çiftçilere bu konuda bir desteği, katkısı oldu mu? Hayır" dedi.
Büşra Bayrak
|
25 Mart 2022, Cuma - 17:53
İYİ Partili Ergin Kahveci: Ete gelen zam, üreticiye yansıdı mı?

Geçtiğimiz günlerde kırmızı ete yüzde 48 oranında zam geldi.  

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, sosyal medya hesabı üzerinden yapılan bu zammın çiftçilere bir desteği olmadığını söyledi. 

Kahveci ,et süt kurumunun eti çiftçiden değil, işletmelerden aldığını belirtti. 

Kamu eliyle, yapılan en büyük kötülüktür 

Kahveci, daha sonra şöyle devam etti: 

"Bilindiği üzere et, süt kurumu piyasadaki kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 oranında zam yaptı ve kıyma bile 82 TL'nin üzerine çıktı . Daha diğer ürünler ise 100 TL'lerin üzerine geçmiş oldu. Peki, piyasa için yapılan bu zam, üreticiye yansıdı mı? Çiftçilere bu konuda bir desteği, katkısı oldu mu? Hayır. Et, süt kurumu sadece kendi deposundaki, ürünlere zam yaptı gibi görünüyor olsa da, çiftçilerden, besicilerden karkas alım fiyatını halen 58-60 bandında tutuyor. Bu fiyatı halen güncelemiyor.Peki, et, süt kurumu kimden et alıyor? Bu aldığı eti kime satıyor? Et, süt kurumu maalesef, piyasada, kesim hanelerden, mezbahalardan, entegre kurumlardan, et sanayicisi denilebilecek olan kesimlerden ihale yolu ile 78-80 TL’ye, üstelik sadece karkas et olarak sakat atları, baş ve boyun, ciğer, karaciğer gibi kısımları almadan 78-80 T’ye alıp bunu kendi mağazalarında ve piyasalarda satışa sunuyor. Bu inanılacak gibi durmuyor. Âmâ maalesef durum böyle. Et, süt kurumu çiftçiden alamadığı ürünü işletmelerden alıyor. Neden çiftçiden almıyor? Çünkü, 58-60 karkas fiyatını güncelleyemiyor . Bu besiciler, Türkiye’deki kırmızı et piyasasına, kamu eliyle kamunun reglirasyon gücü olması gereken kamu eliyle yapılabilecek en büyük kötülüktür. Yapılan açıklamalar bu kötülükteki liyakatsizliği bariz bir şekilde ortaya koyuyor. Ne yazık ki tablo bu."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1386497/iyi-partili-ergin-kahveci-ete-gelen-zam-ureticiye-yansidi-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.