Norveç değil halis Türk somonu Üstelik Japon sofralarında

Ankara Masası
|
14 Mayıs 2020, Perşembe - 13:20
Norveç değil halis Türk somonu Üstelik Japon sofralarında

Türk somonu Rusya ve Japonya sofralarını süslüyor.

Ordu’da yaklaşık 30 yıl önce deneme amacıyla üretimine başlanan "Türk somonu", Rusya ve Japonya'ya ihraç ediliyor.

Türk somonu, Perşembe ve Altınordu ilçelerinde kıyıdan yaklaşık 500 metre açıkta denize kurulan kafeslerde yetiştiriliyor.  

Bu yıl 2 bin 350 ton Türk somonu üretilecek
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, iki ilçede yılda yaklaşık 5 bin üretim kapasitesine sahip 7 adet alabalık ve levrek balığı yetiştiricilik tesisi bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, geçen yıl bin 262 ton Türk somonu (gökkuşağı alabalığı) ve bin 300 ton levrek balığı yetiştirilen tesislerde kapasitenin bu yıl 2 katına çıkarılacağını belirtti.

Kemal Yılmaz,  “Türk somonuna ilgi her geçen yıl artıyor. Özellikle ihracata yönelik talepler gelmeye devam ediyor. " dedi.

60 milyon TL  gelir bekleniyor
2019 yılı Kasım-Aralık aylarında 500-1000 gram arasında barajlardan getirerek ağ kafeslere bırakılan alabalıkların 6-7 ay gibi kısa bir zamanda büyütülerek 3 ile 4 kg arasında pazara sunulduğunu belirten Yılmaz, “Türk somonu (gökkuşağı alabalığı) hasadı haziran ayı içerisinde bitirilecek. Bu yıl ki Türk somonu üretiminden ilimiz ekonomisine yaklaşık 60 milyon gelir bekleniyor. Levrekten elde edilen gelir de eklendiğinde kafes balıkçılığından yaklaşık 80 milyon TL civarında girdi sağlanacak. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar bin 400 ton olan üretim kapasitemiz bugün yaklaşık 5 bin ton civarına çıkartıldı.” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/13930/norvec-degil-halis-turk-somonu-ustelik-japon-sofralarinda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.