Türk bilim insanlarından dev adım: Yerli menenjit aşısı yolda!

Türk bilim insanları, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri'nden araştırmacılar, yüksek koruyuculuğa sahip ve uygun fiyatlı bir menenjit aşısı geliştirdi. Araştırmanın sonuçları "International Immunology" dergisinde yayımlandı ve insan deneylerine geçilmesi planlanıyor. Aşının, A, B, W, X ve Y gibi menenjit serotiplerine karşı etkili olduğu kanıtlandı.
Afife Kaya
|
28 Nisan 2024, Pazar - 18:10
Türk bilim insanlarından dev adım: Yerli menenjit aşısı yolda!

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri'nden araştırmacılar, yüksek koruyuculuğa sahip ve uygun fiyatlı menenjit aşısı için yeni bir nesil yöntem geliştirdi. Türk bilim insanlarının menenjit aşısı üzerine yaptıkları hayvan deneyleri, "International Immunology" dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu. Şimdi ise araştırmacılar, çalışmalarını insan deneyleriyle sürdürmek için klinik aşamaya geçmeye hazırlanıyor.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşı geliştirme çalışmalarının TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı ve Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP) konsorsiyumuyla yürütüldüğünü belirtti. Konsorsiyum içinde farklı üniversitelerden geniş katılımlı bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüterek, yaklaşık 8 farklı aşının yerli ve milli şekilde üretilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürsel, "Şu anda ilk ürün adayımız, menenjit aşısı oldu." dedi.

Prof. Dr. İhsan Gürsel, menenjit aşısının çocuklara ve değişik risk gruplarına yönelik olduğunu vurgulayarak, "Menenjit hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğundan menenjit aşıları, acil ihtiyaç haline geldi." diye konuştu.

Yaygın etkili ve uygun fiyatlı bir aşı geliştirme hedefiyle AR-GE çalışmalarına başladıklarını belirten İhsan Gürsel, "Uzun süredir menenjit bakterisine karşı koruyuculuk sağlaması için yaklaşık 20 kişilik araştırmacı ekibimizle çalışmalar yürütüyoruz. Dolayısıyla mevcut aşılardan daha geniş bir kapsayıcılık elde ettik." şeklinde konuştu.

Uluslararası makaleyle koruma potansiyeli ispatlandı

Araştırmanın bulgularının uluslararası alanda da kabul gördüğünü belirten Gürsel, "Makalemizde, hastalık yapıcı menenjit serotipleri olan A, B, W, X ve Y’ye karşı küresel etkili ve ekonomik bir koruma potansiyelinin sağlandığını ispatladık." ifadelerini kullandı.

Gürsel, yapılan çalışmanın küresel aşı erişiminin genişletilmesi ve uygun maliyetli olarak halka ulaştırılması konusunda da umut vadedici olduğunu sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135862/turk-bilim-insanlarindan-dev-adim-yerli-menenjit-asisi-yolda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.