Yumurta dondururken nelere dikkat edilmeli?

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, kadınların yumurtalarını dondurma hakkına sahip olduklarını belirterek “Buna sosyal yumurta dondurması deniyor. Ama 38 yaş ve altında en az 6-8 yumurtanın dondurulması gerekiyor” dedi.
Ankara Masası
|
26 Nisan 2022, Salı - 17:34
Yumurta dondururken nelere dikkat edilmeli?

Timur Gürgan , Ankara Masası’nda Gaye Derekaya’nın sunduğu Yaşam programına konuk oldu.

Gürgan, son dönemde kariyere odaklanan ya da çocuk yapmayı  evliliğin ileriki yıllarına erteleyen kadınlar arasında sıkça tercih edilen yumurta dondurma işlemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bunun kadınların hakkı olduğuna işaret eden Gürgan, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

Kimler yumurta dondurabilir?

“Kadınlar yumurtalarını dondurabilirler bu hakları. Buna sosyal yumurta dondurması deniyor ama bizim ülkemizde bir halka gene bir problem var Özellikle yumurtaların dondurulmasının da sonradan kullanıldığı zaman belli şartlar sağlaması lazım. Yani ortalama hadi diyelim bir iki yaş yukarı çıkıp 38 yaş ve altında, en aşağı 6-8 yumurtanın dondurulması  lazım. Ondan sonra onların iyi bir merkezde dondurulması lazım, saklanması lazım.”

"44 yaşında yumurta dondurmasınlar"

Prof. Dr. Timur Gürgan, kimlere yumurta dondurmayı tavsiye etmediklerini de şöyle açıkladı:

“ Burada 2 tane şey var mesela gelip ben 43 yaşındayım bir tane yumurta donduracağım diye bunu yapmasınlar. 44 yaşında yumurta dondurmasınlar. Onun için de çok az, yumurta rezervleri gitmiş, hormonları problemli…Bunlar dondurmasınlar. Çünkü bunlar dondursa bile sonradan çocuk oldurma şansları şey değil.”

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, yumurta dondurma işleminin boşa para harcamaya dönüşmemesi için Avrupalı meslektaşlarıyla değerlendirmeler yaptıklarını da anlattı.

"Dondurulmuş yumurtaları kullanma oranı %18-20"

Prof. Dr. Gürgan şöyle devam etti:

"Fakat genç olarak da dondurduğunuz zaman mesela evleniyorsunuz çocuğunuz oluyor yumurtalar orada kalıyor. Evlenmiyorsunuz, çocuk istemiyorsunuz falan. Yani  Avrupa’da bunları konuşuyoruz. Bazen de yumurtalara gerek kalmıyor  ve kullanma oranı yaklaşık dondurulmuş yumurtalarda yüzde 18-20. Öbürleri boşuna para harcanmış gibi oluyor. Onun için bilinçli şekilde bakacağız Özellikle kanser veya yumurta rezervleri azaldığı durumlarda  bu iş yaptırılabilir“

http://www.ankaramasasi.com/haber/1451182/yumurta-dondururken-nelere-dikkat-edilmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.