'Mucize bebek' için yer seçimi ve zamanlamaya dikkat

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, doğru yer ve zamanda verilecek tıbbi ve teknolojik destekle isteyen ailelerin bebeğe kavuşabileceğini söyledi.
Ankara Masası
|
26 Nisan 2022, Salı - 18:11
'Mucize bebek' için yer seçimi ve zamanlamaya dikkat

Prof. Dr. Timur Gürgan Ankara Masası’nda Gaye Derekaya’nın sunduğu Yaşam programına konuk oldu.

Üreme sistemi utandığı ya da korktuğu bölgeler olduğu için kadınların doktora başvurmaktan çekinebildiğini ve bunun bazı vakalarda telafisi zor sonuçlara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Gürgan, yıllık kontrollerin önemime dikkati çekti.

Prof. Dr. Gürgan, kadınların 9 ayda da bir buçuk senede de kontrole gelebileceğini ifade etti.

Kimler tüp bebek için başvurmalı?

Bebek sahibi olmanın her ailenin hakkı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gürgan, ihtiyaç halinde bir seçenek olan tüp bebek uygulamasını   “Belli yönde bir uzamış zaman, yaşın geçmesi veya bazı tedavilere cevap verememe durumları olduğu zaman veya da bazen çok hızlı çocuk sahibi olalım diye yola çıktıklarında uygulanan bir teknolojik yardım.” olarak tanımladı.

Yaşı ilerlemiş, adetleri düzensiz, yumurta rezervleri yaşı ne olursa olsun azalmış kadınlar olabileceğini belirten  Prof. Dr. Gürgan,  erklerde ise sperm azalması görülebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gürgan, “Onun için bunlara diyemeyiz ki ‘bekleyin kardeşim’ siz bir sene sonra gelin” şeklinde konuştu.

Evlenirken bazı kan tahlilleri yaptırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürgan, bu aşamada çocuk sahibi olmak isteyenlerin de  'doğurganlık testine' başvurabileceğini söyledi.

Çocuk sahibi olmak isteyenlere sabırlı olmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Timur Gürgan şöyle konuştu:

“Tüp bebek uygulamasında yer seçimi çok önemli”

 “Dakika 1 hemen her şey kaçtı bitti mahvolduk diye bir şeye de girmek durumunda değiliz. O da panik yaratıyor. Özellikle bazen yumurta rezervleri azalmış kadınlar sanki hemen başlamanız lazım yoksa kaçtınız gittiniz veya şansınızı kaybettiğiniz dediğinizde o bile gebeliği önleyici hallere getiriyor. Onun için her şeyden önce biz bunları infertilite, üreme hormonları  ve ileri teknoloji  ki tüp bebek ve insan genetiğiyle ilgili işi komple sunan merkezlere gidip ya kendi kendilerine biz onu hep söylüyoruz veyahut da ufak tedavilerle veya da teknolojiyi kullanarak  gebe kalabilir. Yani kadın veya çiftin çocuğu olabilir. Ama yer seçimi çok önemli. Bir de zaman çok önemli . Hangi zamanda olacağız? Bazen yani deniyor ki bekleyin bekleyin son şans olarak teknolojiyi ve tüp bebeği n tekniklerini kullanın. Parantez içinde söylemek zorundayım ki tüp bebek dediğimiz işlem de öyle tek bir tedavi  organizasyonu değil “

Prof. Dr. Timur Gürgan, kişiye göre bütün her şey değiştiğini, bu yüzden  spermi, yumurtayı , döllemeyi, rahim içini, kan akımlarını, bağışıklık sistemini , hormonları,  psikolojiyi kombine eden bir yaklaşımı benimsediklerini aktardı.

Prof.Dr. Gürgan, sadece muayenehane ortamında tüp bebek takibi yapılamayacağının altını çizdi.

Yapay zekadan da yararlanıldığını anlatan Prof. Dr. Gürgan,  sadece gebelik değil sağlıklı bir doğum süreci yaşanması ve sağlıklı bir bebek sahibi olunmasının da yakından takip edildiğini vurguladı.

Tüp bebek maliyetine devlet de katkı sağlıyor

Tedavi  maliyetlerinin Avrupa ve ABD’nin dörtte biri kadar olduğunu belirten Prof. Dr. Gürgan, gerekli raporların alınması halinde bu maliyetin üçte birinin SGK tarafından karşılanabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Gürgan, bazen tüp bebek uygulamasına bile gerek kalmayabileceğine de dikkati çekerek şöyle dedi:

“Probleminiz kadar ödeyin”

“Tüp bebek Merkezine gidiyorum merhaba bana bir tüp bebek yapın gerçekten böyle bir şey çok kötü. Nedir derdimi anlayarak çocuk olmamasının sebebi bir troid hastalığı olabilir. Sadece onu tedavi edersiniz geçer. Bir hormonal balans bozukluğudur geçer çocuk sahibi olabilirsin. Ufak bir ameliyat yaparsın rahim içinde ufak anomali olabilir, baskı yapan tümörler olabilir, miyomlar, enfeksiyonlar olabilir. Yediğiniz içtiğiniz olabilir, obezite olabilir neyse yani  ufak bir operasyonla işi düzeltebilirsiniz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1451318/mucize-bebek-icin-yer-secimi-ve-zamanlamaya-dikkat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.