Ağustosta giyimden kıstık, elektronik ve mücevhere yöneldik

Ağustosta giyimden ve restorandan kısan tüketici; elektronik, mobilya ve mücevhere harcama yaptı.
aa:text:20200908:22394413
|
08 Eylül 2020, Salı - 12:13
Ağustosta giyimden kıstık, elektronik ve mücevhere yöneldik

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD),üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor.

BMD’nin ağustos ayı anketine göre hazır giyim mağazalarının ciroları temmuza göre gerilerken, elektronik, mobilya, beyaz eşya, spor ayakkabı ve markalı mücevher mağazalarının cirolarında önemli artışlar kaydedildi.

"AVM’lerdeki hazır giyim mağazalarında ciro yüzde 50’nin altında kaldı"

BMD Başkanı Sinan Öncel, anketi 123 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Perakende cirolarındaki kayıpta bir grup tüketicinin cazip krediler nedeniyle bütçesini konut ve otomobile ayırmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz.
Cirolarda asıl gerilemeyi BMD üyelerinin yarısından fazlasını oluşturan hazır giyim firmalarımızın verilerinde görüyoruz. AVM’lerdeki hazır giyim mağazalarında cironun yüzde 50’nin altında kaldığını beyan eden üyelerimizin oranı temmuzda yüzde 19 iken ağustosta yüzde 31’e ulaştı. Aynı dönemde cirosu yüzde 81’in üzerinde olan hazır giyim firmalarımızın oranı yüzde 49’dan yüzde 29’a geriledi. Caddelerde de mağaza ciroları yüzde 81’in üzerinde olan firmalarımızın oranı yüzde 57’den yüzde 45’e düştü."

Giyim ve restoran harcaması azaldı elektronik ve beyaz eşya arttı

Ağustos ayında yurt içindeki mağazalarda ciro kaybına rağmen hazır giyimin en çok ihracat yapan sektör olduğunu belirten Öncel, "Biz bu başarıdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ancak ihracattaki artışa rağmen iç pazarda hazır giyim markalarımız ağustosu mutsuz geçirdi. İndirimlere ve kampanyalara rağmen hazır giyimden ve restoran harcamalarından kısan tüketici,  beyaz eşya, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünlerle, beyaz eşya, mobilya, bisiklet ve scooteri tercih etti. Düğünlerin de markalı mücevher satışına büyük katkısı oldu. Elektronik, mobilya, mücevher markalarımız ağustosta hem AVM’lerde hem de caddelerde yüzde 100 ve üzeri ciroyu yakaladılar. Özellikle mobilyada büyük bir talep patlaması oldu." değerlendirmesini yaptı.

"Mağazalar için ciro kirasından başka bir seçenek bulunmuyor"

Öncel, perakende sektörü cirosuna turist harcamaları önemli katkı sunduğunu ancak salgın nedeni ile bu yıl turist sayısında çok ciddi bir daralma yaşandığına işaret etti.

Sinan Öncel, "2019’un üçte birini bile bulamayacak yabancı harcamaları perakende sektörünün beklentilerinin çok uzağında. Burada bir kez daha altını çizmek istiyorum. Mevcut koşullarda cirosu yüzde 80’in altında kalan mağazalar için ciro kirasından başka bir seçenek bulunmuyor. Ciro kirası aynı zamanda tüm taraflar için en adil çözüm olarak görünüyor." şeklinde konuştu.

"AVM'ler ortak alan işletme gideri uygulamasına son vermeli"

Sinan Öncel, AVM’lerde kiracılara detaylı bilgi verilmeyen keyfi ortak alan işletme gideri uygulamasına son verilmesi ve kira güncellenmesini istedi.


http://www.ankaramasasi.com/haber/149398/agustosta-giyimden-kistik-elektronik-ve-mucevhere-yoneldik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.