Sakartepe: "Hakim değil hakem başkanlık sistemi istiyoruz"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe, partisinin yeni Anayasa önerisinin ilk ipuçlarını Ankara Masası’nda açıkladı. Tanımlanmış Başkanlık Sistemi önerdiklerini belirten Sakartepe, “İki tip başkan vardır. Birisi hakim başkan. Bir de hakem başkan. Bizim tercihimiz, hakem başkanlıktır” dedi.
Ankara Masası
|
13 Mayıs 2022, Cuma - 14:03
Sakartepe: "Hakim değil hakem başkanlık sistemi istiyoruz"

Bayram Sakartepe Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Yeni Anayasa önerisine ilişkin ilk defa açıklamalarda bulunan Sakartepe, geçmişte uygulanan Parlamenter Sistem 'de çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.

“Bir tane bürokrat çıkıp, seçilmişleri hükümeti sıkıntıya sokuyor. Bunları geçmişte gördük. Bir YÖK Başkanı çıkıyordu, hiç alakası olmadığı halde seçilmişlere pozisyon almalarını, hizaya geçirmeye çalışıyordu. Bir vesayet rejiminden kurtulduk” diyen Sakartepe, partisinin Başkanlık sisteminden yana olduğunun altını çizdi.

Sakartepe, Necmettin Erbakan’ın ,1969 yılında, bağımsız milletvekili olarak seçildiğinde iki tane kanun teklifi verdiğini hatırlattı.

Erbakan’ın ilk kanun teklifinde cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesini, ikincisinde ise hükümet başkanı olan başbakanlıkla, devlet başkanlığı olan cumhurbaşkanlığının birleştirilerek Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi önerisinde bulunduğunu ifade etti.

Bayram Sakartepe şunları söyledi:

“Bizim arzu ettiğimiz başkanlık sistemi bu değil”

“Başkanlık sistemini Türkiye'de ilk kez deklare eden, öneren milli görüştür. Fakat bu gelen başkanlık sistemi, bizim arzu ettiğimiz başkanlık sistemi değil. Bununla ilgili gerekli ikazları da yaptık.”

“Tercihimiz, hakim değil hakem başkanlıktır”

“ Nedir burada, Biz tanımlanmış başkanlık sisteminden yanayız. İki tip başkan vardır. Birisi hakim başkan. Bir de hakem başkan. En iyi hakem kimdir? Futbol maçlarında, oyuna en az müdahale eden hakemdir. Faul yapmadığı sürece iki takımın rahat oyun oynamasını temin eden hakem en iyi hakemdir. Bizim tercihimiz, hakem başkanlıktır.”

“Hakem başkan, partili cumhurbaşkanı olamaz”

“ Dolayısıyla hakem başkan, partili cumhurbaşkanı olamaz. En önemli ayrıntı. Çünkü, vatanımızın ve milletimizin birliğini temsil ediyor.”

“Başkan, icranın başı olmayacak”

“ Burada bir yanlış oldu. Düğme yanlış iliklendiği için, bunu düzeltmek de, mümkün olmuyor. İkincisi başkan, icranın başı değildir.”

“İcranın başı bakanlar, başkan da bakanları azletmeye yetkili olacak”

“ İcranın başı bakanlıklar. Bakanları atamaya ve azletmeye yetkilidir başkan. İki yıllık bir süre içerisinde başarılı ise devam ediyor. İcraatları bakanlar yapıyor. Dolayısıyla bütün işler, başkana gelip kilitlenmiyor. Eğer bir bakan başarısız ise o zaman başkan azlediyor.Dolayısıyla sistem rahatlıyor. “

Yeniden refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe, önerdikleri sistemde artık her imzayı cumhurbaşkanının atmayacağını söyledi.

“ Siyaseti bilmeyen bakanlara alan açtık”

İkinci bir yanlış daha yapıldığını belirten Sakartepe, “ Başkan ister Parlamento içerisinden isterse dışarıdan uzmanlığına göre Bakan atayabilir. Bugün milletvekili olan bakanların düşürülmesi ise son derece yanlış oldu. Siyaseti bilmeyen bakanlara alan açtık. Önce bakanlarımızla Parlamento arasındaki bağ koptu. Ondan sonra da Parlamento ile millet arasındaki bağ koptu. Şu anda mevcut iktidar bunu fark etti. Her gün bir bakanımız Meclis’te nöbetçi bakan olarak tayin ediliyor. Parlamentoyla diyaloğu böyle sağlamaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

Sakartepe şöyle devam etti:

“Yürütme ve yasamanın birbirine karşı üstünlüğü olmamalı”

“Peki millet İttifakının önermiş olduğu deklarasyon ne? Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem – biz dengeden yanayız. Yani güçler dengesi, güçler paralelliğini arzu ediyoruz. Hiçbir gücün başka bir güce üstünlüğünü de tamamlamıyoruz. Dengeyi  sağlamak zorundayız. Ne yürütmenin yasamaya üstünlüğünü ne yasamanın yürütmeye üstünlüğünü istemiyoruz. Şimdi Millet İttifakı da şu anda yürütmeye karşı yasamayı güçlendirecek. Bu da kantarın dengesini bozuyor. O zaman da hükümet kilitlenecek 80’li yıllardaki hükümet krizleriyle tekrar karşı karşıya geleceğiz ve ülke yönetilemez hale gelecek.”

“Bakanlar hakkında güvensizlik oyu verilebilmeli”

“ Biz ise bugün doğru Meclis’te bazı konular bypass edildi  Meclis’in denetim mekanizması elinden alındı. Güvenoyunu millet verdiği için ihtiyaç yok. Ama bakanlar hakkında güvensizlik oyu verilmesi lazım. Ne demek? ‘A’ Bakanı bugün iyi çalışmıyor veya büyük hata yapıyorsa Meclis yine üçte ikilik bir güvensizlik oyu ile o bakanın bakanlığını düşürmesi lazım. Ama hükümeti  demiyoruz bakın. Ondan sonra soru önergesi mutlaka verilmesi lazım. Yine bütçenin Meclis’ten geçirilmesi için belli prosedürlerin gelmesi lazım.44 12  

http://www.ankaramasasi.com/haber/1498236/sakartepe-hakim-degil-hakem-baskanlik-sistemi-istiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.