Nurettin Özdebir: Türkiye'de gönüllü işsizlik var

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'de işsizlik oranlarının iş beğenmemekten kaynaklı olarak yüksek geldiğini aktardı. Özdebir, herkesin masa başı iş istediğini 'gönüllü işsizliğin' olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
18 Mayıs 2022, Çarşamba - 15:23
Nurettin Özdebir: Türkiye'de gönüllü işsizlik var

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir,  ATO Congresium'da gerçekleşen 4. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda Ankara Masası'na özel açıklamalarda bulundu.

Fuarın Ankara’nın görünürlüğü açısından son derece önemli olduğunu belirten Özdebir, son teknoloji ürünlerin fuarda sergilendiğini ifade etti.

Teknoloji kullanımı açısından Ankara'nın diğer illerin açık ara önünde olduğunu aktaran Özdebir " Türkiye’nin ihracat ettiği ürünlerin yüzde 20’si Ankara’da yapılıyor. Pandemi döneminde teknolojik ürünlerin ön plana çıkmasıyla biraz kan kaybetmiştik ama son 2 ayda 1 milyon üzerinde bir ihracat yaparak tekrar 6’dan 5’inci sıraya geldik." dedi.

"Verimlilik Türkiye'nin sorunu"

Özdebir, verimlilik konusunun Türkiye'nin en büyük sorunu olduğuna vurgu yaparken, ASO olarak bu yönde adımlar attıklarını bildirdi. Özdemir "Ankara’nın ilk modern fabrikasını biz kurduk. Verdiğimiz eğitimler sayesinde de firmalar yüzde 230’lara varan üretim artışları sağladı." şeklinde konuştu.

" Avrupa Türkiye’yi yeniden keşfetti"

Türkiye'nin son dönemde artan ihracat rakamlarına ilişkin ise Özdebir "Üretim üssü olan Çin’deki kapanmalar, bu kapanmalar nedeniyle ihracat ürünlerinin durması tedarik zinciri etkiledi. Avrupa Türkiye’yi yeniden keşfetti. İhracat artışımızın en  önemli nedenlerinden biri bu." diye konuştu. Türkiye'nin pandemiden sonra ihracatta önemli adımlar attığını ifade etti.

"Krediler gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor"

Sanayi sektörüyle alakalı da konuşan Özdebir, dünyada yaşanan kriz nedeniyle kimsenin vadeli satış yapmadığını aktardı. Özdebir, işletmelere acil olarak finansman desteği sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Özdebir, Kredi Garanti Fonu’nun bu açığı gidermek için çalıştığını belirtirken, “Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabildiği kanaatinde değilim” dedi.

Verilen kredilerin enflasyonu arttıracağı iddialarının sorulması üzerine Özdebir "Tam tersine arzı destekleyeceği için enflasyonu düşüreceğini düşünüyorum." diye konuştu.

" Gönüllü işsizlik var"

Türkiye'deki işsizlik oranlarının yüksek çıkmasını da değerlendiren Özdebir şu ifadeleri kullandı;

Bu ülkenin en değerli kaynağı insan kaynağı. Ama ne yazık ki bu gençlerimizi plansızlık nedeniyle harcıyoruz. Ülke olarak insan kaynağı planı yapmamız lazım.

Bizim eğitimini verdiğimiz sonu ‘-ci’ ile biten kaynakçı gibi meslekleri öğrenmek için gelen kişilerin yüzde 10’u üniversite diplomalı. Çünkü kendi alanlarında iş bulamıyorlar. Bu gençlerimizi biz ihtiyaca göre yönlendirmemiz lazım.

"Gönüllü işsizlik var"

Türkiye'de işsizlik yok. Gönüllü işsizlik var. İş beğenmemek... Herkes masa başında veya devlette bir işi istiyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi, kendisine iş aramak için müracaat edenlerle ilgili kalabalık bir liste gönderdi. 2'nci organize sanayi bölgemize. Hemen çıksın, 100 bin kişi istihdam edeceğiz diye, gazetelere ilan vermiştik. O listeden sadece bir kişi geldi bize. O da "beni buraya niye çağırdınız? Ben belediye de işe girmek istiyordum" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1506273/nurettin-ozdebir-turkiyede-gonullu-issizlik-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.