ASO Başkanı Özdebir, "Nükleer enerjiden başka çaremiz yok "

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir sanayilerde yaşanan elektrik kısıtlamalarına yönelik yaptığı açıklamalarda kritik sektörleri kapsam dışı bırakacak kararlar ortaya çıktığını belirterek "En ideal kararın ülkenin tüm kesimleri tarafından eşit paylaşılmasıydı" dedi. Enerji arzında ciddi önemler alınması gerektiğini belirten Özdebir "Nükleer enerjiden başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
26 Ocak 2022, Çarşamba - 12:46
ASO Başkanı Özdebir, "Nükleer enerjiden başka çaremiz yok "

İran'dan gelen doğal gazın kesintiye uğramasıyla sanayide hem gaz hem de elektrik kısıtlamaları yaşanmasına ilişkin Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir Ankara Sanayi Odası Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda değerlendirmelerde bulundu.

ASO Başkanı Özdebir kesintilere ilişkin bakanlarla bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtirken, “OSB’ler ile OSB dışındaki büyük tüketicilerde doğal gazda 10 gün süreyle, elektrikte ise 3 günlük kesintiler başladı. Enerji ve Sanayi Bakanlarımızla birlikte geniş katılımlı çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdik. Kritik sektörleri kapsam dışı bırakacak kararlar ortaya çıktı. Aslında en ideali bu sıkıntının ülkenin tüm kesimleri tarafından eşit paylaşılmasıydı. Toplantıda bunları ifade ettim ama bu planlamanın yapılabilmesi için yeteri kadar zaman kalmadığı ifade edildi." dedi

"Nükleer enerjiden başka çaremiz yok"

Enerji arzı tarafında ciddi önlem alınması gerektiğinin altını çizen Özdebir, “Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak alternatif politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda doğal kaynaklarımız yetersiz. Güneş ve rüzgârla tüm ihtiyacımızı çözemeyiz. Karadeniz gazı da güzel bir gelişme ama bana göre Nükleer enerjiden başka çaremiz yok. “ ifadelerini kullandı.

"Kendi reaktörümüzü üretebiliriz"

ASO'nun bir süredir üzerinde çalıştığı toryum yakıtlı 4. nesil nükleer reaktör geliştirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Özdebir sözlerine şöyle devam etti ,"Devletimizin de desteğiyle hızlandırılması büyük önem taşıyor. Yeni nesil reaktörler özellikle ülkemizin de içinde yer aldığı Toryum zengini ülkeler için önemli avantajlar içermektedir. Kendi ulusal reaktörümüzü geliştirmek için bunu biz de bir fırsat olarak görüyoruz. ETR’nin (Ergimiş Tuz Reaktörü) en önemli avantajları arasında, mevcut nükleer reaktörlere göre teknolojisinin oldukça basit olması, çok yüksek güvenliğe sahip olması, radyoaktif atıklarının hacimce çok küçük ve kısa ömürlü olması, dolayısıyla yapım maliyetinin ve süresinin oldukça kısa olması sayılabilir. Devletimiz önümüzü açarsa, çok hızlı bir çalışma yaparak biz de kendi reaktörümüzü üretebiliriz. Acele edersek yeni nesil reaktör konusunda dünyanın öncü ülkelerinden biri olabiliriz.

"Yeni ekonomik büyüme modelimiz"

Toplantıya AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ' katıldı. Meyer-Landrut , Yeşil Mutabakat ile iklim kriziyle mücadele konusunda atılması gereken adımların hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların önemine vurgu yaparak,"  Yeşil mutabakat bizim yeni ekonomik büyüme stratejimiz. Tarımdan enerjiye inovasyondan bütün sektörleri kapsıyor. Sadece AB de değil tüm dünyada etki yaramaktadır. Bu uluslararası bir mesele. Küresel olarak torunlarımızın geleceğini belirleyecek. Avrupa iklim kanunun kabul edilmesi bizim için önemli bir gelişmeydi." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1261851/aso-baskani-ozdebir-nukleer-enerjiden-baska-caremiz-yok-
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.