Çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için nelere dikkat etmeli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor ​Armağan Oğuz Küçük, bebeklere doğumdan itibaren uyguladıkları tedaviler hakkında bilgi verdi. Küçük, ailelere de çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Onur Çetinkaya
|
31 Mayıs 2022, Salı - 15:34
Çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için nelere dikkat etmeli?

Armağan Oğuz Küçük, Ankara Masası canlı yayınında Gaye Derekaya'nın konuğu oldu.

Uzman Doktor Armağan Oğuz Küçük, bebeklere yönelik tedavi sürecinin doğduktan hemen sonra başlattıkların, doğumhanede anne karnındaki ortamı oluşturduklarını söyledi.

Bunun için özel bir masaları ve ısıtıcıları olduğunu aktaran Küçük "Fakat biz bebeği gerek sezaryen, gerek normal doğumla dışarıya aldığımız zaman birden son derece aydınlık ve soğuk bir ortamla karşılaşır. Biz de onu çekiştiririz yani çocuğun hoşlanmadığı tüm olayları yaparız '' dedi.

K vitamini uygulaması neden yapılır?

Yenidoğan bebeğe yönelik K vitamini uygulaması hakkında da bilgi veren Küçük,'' K vitamini eksikliği doğumdan sonra kanamalı bazı hastalıklara, kanamalarda pıhtılaşmalara neden oluyor. Örneğin, çocuğun göbek kanaması, beyin kanaması olabiliyor. Bunlar bizler için ciddi problemler oluşturuyor. Ülkemizde tüm yenidoğanlara K vitamini veriliyor.'' diye konuştu.

Doğumdan sonraki ilk 10 günün çok önemli olduğuna vurgu yapan Küçük, ailelere hastanelerde karşılaşabilecekleri senaryolar hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Topuk kanı 

Bebeklerden alınan topuk kanına da değinen Armağan Oğuz Küçük, birinci topuk kanının taburcu olmadan önce ikinci topuk kanının ise ilk bir hafta içerisinde alındığını aktardı.

Oğuz Küçük,  topuk kanıyla bebeğin sağlık durumunun yolunda olup olmadığı ve metabolik olarak tarandığı bildirdi.

Anne sütünün önemi?

Anne sütünün önemine de değinen Doktor Armağan Oğuz Küçük ,''Anne sütü yeryüzünde iki en mucizevi besin maddesi.İçerisinde bebeğin bağışıklığını koruyacak bir sürü ara madde var.Bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo almasını sağlayan bir şey. Anne sütünü en az 2 yaşına kadar almalı bebekler ama bu tamamen anne ve bebeğin kararıdır.''ifadesini kullandı.

Anne sütünü artırmak için moralin çok önemli olduğunu söyleyen Küçük, anne adaylarına da spor ve bol sıvı tüketmeliler tavsiyesinde bulundu.

Bebeği gökkuşağı gibi besleyin

Armağan Oğuz Küçük, çocukların beslenme alışkanlığı edinmesine ilişkin ise ''Bebeği gökkuşağı gibi besleyin derler tabak gökkuşağı gibi olsun her besin bulunsun. Haftalık bir düzeni olsun çocuğun. Haftada üç dört gün protein alabilsin. Doğa bize bir şeyleri renklendirirken bir şey söylüyor. Çocuğun belirli bir renk gıdaya alışmaması gerekiyor. Mesela en çok seçicilik neden oluşuyor, beyaz gıdalar alıyor çocuk, başka bir renkleri almıyor. Mesela yoğurt,makarna,pilav dışında bir şey yemiyor çocuk.'' diyerek aileleri çocukları tek gıda ile beslememelerini önerdi.

Enfeksiyon hastalıklarına yönelik alınacak önlemler

Armağan Oğuz Küçük bugünlerde sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili de "İnanılmaz bir vaka var herkes yaşıyor şu anda.Çoğunlukla çocuklardan geliyor ve aileye yayılıyor.Üst solunum enfeksiyonu şeklinde başlıyor.Çocuğu susuz bırakılmamalı, yoğurt ayran vermeli, sade beslenmeli'' dedi.

Küçük, ateş görülmesi halinde ise panik yapmadan ateş düşürücülerle durumu kontrol altına alınmaya çalışmasını tavsiye etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1544087/cocuklarin-saglikli-bir-yasam-surmeleri-icin-nelere-dikkat-etmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.