Besiciler artık inek verip otomobil almaya başladı

Yem maliyetleriyle daha fazla baş edemeyen besiciler sürekli fiyatı artan otomobiller için hayvanlarını takas etmeye başladı.
Onur Çetinkaya
|
05 Haziran 2022, Pazar - 14:32
Besiciler artık inek verip otomobil almaya başladı

Türkiye'de çok sayıda üretici, süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu gidiyordu.

Ancak son zamanlarda artan oranlar besicileri de zor durumda bıraktı.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre son bir yılda süt yemi yüzde 138, besi yemi yüzde 160, karkas et maliyeti ise yüzde 87 arttı.

İneklerini ilan vermeye başladılar

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışla birlikte et satışlarında oluşan gerileme besicileri yeni bir gelir modeli yaratma yoluna itti.

Maliyetlerdeki artışlarla baş edemeyen besiciler ineklerini sürekli fiyatı artan ikinci el otomobillerle takas etmek için ilan vermeye başladı.

32 hayvanını otomobille takas etmek için satışa koydu

Kırşehir’de hayvancılıkla uğraşan Rıza Işık da 32 hayvanını otomobille takas etmek için satışa koydu.

Işık,“Maliyetimiz arttığı için bu işe giriştim. çiftçinin bakacak durumu yok hayvana. Aslında sadece kazanmaktan ziyade elimdeki hayvanları bir an önce çıkarmak istiyorum. Hayvancılık yapılamıyor artık maliyetler sebebiyle. Aldığımız arabaya da binmeyeceğim onu da elden çıkaracağım.'' diye konuştu.

''Hayvancılık artık kazandırmıyor''

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde hayvancılık yapan Celal Cengaver de diğer çiftçiler gibi zararı durdurmak için otomobil alıp satmak istiyor.

Cengaver, “Yem çok pahalı. Maliyetler sebebiyle hayvancılığı bırakıyorum. Araç daha çabuk elden çıktığı için takas yapıyorum. Bu aracı bir miktar kar ile satabilirsem en azından zararımı düşürebilirim. Bir çuval yem 320 lira oldu. Hayvancılık artık kazandırmıyor” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1553947/besiciler-artik-inek-verip-otomobil-almaya-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.