Yaptırım kurbanlarının "Petrol Kardeşliği"

Küresel ölçekte petrol arzında problemlerin üst seviyeye geldiği dönemde Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İran'ın başkenti Tahran'da İbrahim Reisi ile görüştü.
Mevlüt Peker
|
11 Haziran 2022, Cumartesi - 14:43
Yaptırım kurbanlarının "Petrol Kardeşliği"

59 yaşındaki Devlet Başkanı Nikolas Maduro'nun öncülüğünde ekonomi ve siyasi alanda üst düzey kişilerin bulunduğu Venezuelalı heyet, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin daveti üzerine iki günlük İran ziyaretine başladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geldiği İran'ın başkenti Tahran'da önemli resmî temaslar gerçekleştirdi.

Nikolas Maduro'nun en önemli teması, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelmesi oldu.

Petrol arzı ile ilgili problem masaya geldi

İki lider arasında gerçekleşen görüşmede, Venezuela ve İran arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bazı sebeplerle küresel ölçekte yaşanan enerji krizi ve petrol arzında gelinen son durum ele alındı.

Nikolas Maduro'nun açıklamasında, iki ülke arasında 20 yıllık bir iş birliği planının masa yatırıldığı görüldü.

Yaptırımlar karşısında ortak hareket etme planı

Venezuela ve İran'ın içinde bulunduğu uluslararası yaptırımlar karşısında ortak hareket etme gereksinimi, iki lider arasında konuşulan en önemli konuların başında geliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), enerji krizi sebebiyle petrol firmalarıyla ilgili, Venezuela'da faaliyet yürütebilmeleri için lisans verme kararı almıştı.

Enerji krizine karşı çözüm arayışları

İran da ürettiği petrolünün satışını, Washington'ın ağır yaptırım kararları sebebiyle gerçekleştirmekte büyük sorun yaşıyor.

Öte yandan Beyaz Saray yönetimi, petrol arzında yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla gözünü İran'a çevirmek zorunda kaldı.

Maduro'nun İran'a yaptığı ilk ziyaret

Petrol arzında problemlerin üst seviyeye geldiği dönemde Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro'nun ziyareti önemli görülürken; Maduro, İran basınına yaptığı açıklamada, İran'a yaptığı ilk ziyarete dair görüşlerini bildirdi.

Venezuela lideri, İran'ın, Amerika'nın tehditlerine ve yaptırım uygulamalarına rağmen ülkesinin ihtiyaç duyduğu yakıtı göndererek kendilerine yardım ettiğini anımsattı.

Nikolas Maduro, Tahran'ın Caracas'a petrol sevkiyatının, Venezuela devletine ve halkına büyük bir iyilik olduğunu belirtti.

"Direniş ekonomisi stratejisine şekil verdik"

Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro ayrıca, Tahran ve Caracas'ın uluslararası konularda "ortak bir vizyon" etrafında birleştiğini ve Venezuela ile İran'ın, Amerika ve müttefiklerince uygulanan ağır tedbirlerin kurbanları olduklarını bildirdi.

Nikolas Maduro, "Tahran ve Caracas, direniş ekonomisi stratejisine şekil verdi ve bunu genişletmek için çalışma kararı aldı." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1568695/yaptirim-kurbanlarinin-petrol-kardesligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.