Küle dönen ormanlar yeşerdi

Balıkesir'de 2002 ve 2013 yıllarında iki büyük yangın ile sarsılan Kepsut'un kırsal mahalleleri aradan geçen yıllar sonunda yangının izlerini silerek, yeşil doğası ile boy gösterdi. 2002 yılında 2 kişinin de hayatını kaybettiği yangın sonrasında yapılan ağaçlandırma çalışmalarında sona gelinirken, 2013 yılında aynı noktada çıkan orman yangınında ormanlık alan bir kez daha küle döndü. 2013 sonrasında yeniden binlerce ağacın dikildiği alanlarda bugün meşe, kızılçam ormanları kendini gösteriyor. Bölge sakinleri ise en ufak bir kıvılcımda aynı günlere dönmemek için adeta seferberlik yaşıyor.
Berfin Eneç
|
25 Haziran 2022, Cumartesi - 09:15
Küle dönen ormanlar yeşerdi

Marmaris'te yaşanan orman yangınları ile birlikte, yangınların doğaya verdiği tahribat bir kez daha gözler önüne serildi. Balıkesir'in Kepsut, Dursunbey ve Bigadiç ilçelerinde bulunan kırsal mahalleleri yıllar önce yaşadıkları yangının izlerini sildi.

Kepsut'un Sarıfakılar, Tilkicik, Ovacık, Dombaydere, Sarıçayır gibi köylerini etkileyen ilk yangın 2002 yılında yaşandı. Yaklaşık 3 bin hektarlık alanda etkili olan yangında 14 ev küle dönerken, evden çıkamayan Bedriye-Süleyman Barut çifti ise hayatını kaybetti. Yangın rüzgarın etkisi ile Kepsut ve Dursunbey ilçelerinin arasındaki köyleri adeta yakıp geçerken, 10'a yakın köy de boşaltılmıştı. Yaşanan kötü günler ise hiç bir zaman hatıralardan silinmedi. Sarıfakılar kırsal mahallesi yakınlarında bulunan tabelada yazan '12 Ağustos 2002 tarihini unutamam' yazısı bugün yangına karşı bir uyarı niteliği taşıyor.

Bölgede yaşanan 2. yangın ise Sarıfakılar kırsalında çıktı. Elektrik tellerinden çıktığı tespit edilen yangında bin 500 hektarlık ormanlık alan zarar gördü, 50 civarında büyükbaş hayvan telef oldu. Köyler ise yeniden boşaltıldı. Bu yangın ise Kepsut ile Bigadiç ilçeleri arasındaki kırsal mahallelerinde etkili olurken, yangın 3 günde kontrol altına alınabildi.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1602736/kule-donen-ormanlar-yeserdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.