İfade tutanağına avukat beyanı da girecek

Artık ifade tutanaklarında “müdafiden soruldu” bölümü de olacak. Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı, avukat beyanları ifade alma tutanaklarına girdi.
Mevlüt Peker
|
22 Temmuz 2022, Cuma - 12:31
İfade tutanağına avukat beyanı da girecek

Adalet Bakanlığınca hazırlanan “Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, güvenlik kollukları tarafından ifade alınma işlemi esnasında ifade alma tutanağında müdafi olan avukatların beyanları da bulunacak.

Yönetmeliğin 23. maddesinde bulunan, "Müdafi şüpheliye bütün kanuni haklarını hatırlatabilir ve müdafinin her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir" hükmü değiştirildi ve "Müdafi şüpheliye bütün kanuni haklarını hatırlatabilir. Müdafinin beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir" düzenlemesi yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği"nin ekinde bulunan "ifade alma tutanağının" örneği de değiştirildi ve örnek tutanağa "müdafiden soruldu" bölümü eklendi.

Adalet Bakanlığı yönetmelik değişikliğini neden yaptığını da açıkladı. Bakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumunun, "Savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kolluk birimlerinde ifade alınması sırasında ifade tutanağında avukat beyanlarına da yer verilmesi" tavsiyesinde bulunduğu, tavsiye kararı doğrultusunda, “savunma hakkının güçlendirilmesi” ve “tereddütlerin giderilmesi” maksadıyla değişikliğin yapıldığını bildirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1667657/ifade-tutanagina-avukat-beyani-da-girecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.