AYM’den "trafik cezası" kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin kabahatinden kaynaklı trafik cezalarının, araç sahiplerinden tahsil edilmesini emreden kuralı Anayasaya aykırı buldu ve iptal etti.
Mevlüt Peker
|
02 Ağustos 2022, Salı - 09:50
AYM’den "trafik cezası" kararı

Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kuralı iptaline ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tokat 1. Sulh Ceza Mahkemesi, gördüğü bir davada Karayolları Trafik Kanunu'nun 115. maddesinde bulunan "Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezaları, cezanın yazıldığı araç sahibinden tahsil edilir." hükmünü doğru bulmayıp “Anayasa'ya aykırı” teziyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, kuralı Anayasaya aykırı görerek iptal etti.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde, Anayasanın 38. maddesinin 7. fıkrasında “ceza sorumluluğu şahsidir” hükmünün bulunduğu hatırlatıldı.

Ceza sorumluluğunun şahsiliğinin Anayasada güvence altına alındığını; bunun, ceza hukukunun temel ilkelerinden birisi olduğuna vurgu yapılan gerekçeli kararda şöyle denildi:

"Cezaların şahsiliğinde amaç, bir kimsenin işlemediği bir fiilden dolayı cezalandırılmamasıdır. Diğer bir ifadeyle kimsenin başka birinin icra ettiği fiil nedeniyle sorumlulukla karşılaşmamasıdır. Kural ise Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezalarının, cezanın yazıldığı araç sahibinden tahsil edilmesini hükme bağlamak suretiyle aracını yabancı sürücülere vermekten başka bir fiili bulunmayan araç sahiplerinin gerçekleştirmediği ya da iştirak etmediği trafik kabahatinden sorumlu tutulmasına ve cezalandırılmasına neden olmaktadır. Bu itibarla kural ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Kural, Anayasa'nın 38. maddesine aykırıdır."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1686116/aymden-trafik-cezasi-karari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.