Yeni Türk devletine yabancı medya ilgisi!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, hazırladığı “Matbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi Künye Albümü” ile basın yayın tarihinin en önemli dönemine ışık tutuyor. 1924-1927 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden akredite alan yabancı gazetecilere ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı arşiv çalışması, kaynak eser niteliğine sahip. Eser, yeni Türk devletine yabancı basının ilgisini gözler önüne sermesi bakımından da önem arz ediyor.
Mevlüt Peker
|
11 Ağustos 2022, Perşembe - 15:39
Yeni Türk devletine yabancı medya ilgisi!

Milattan önce 6000’li yıllara kadar izine ulaşılan; Hun’dan Göktürk’e, Uygur’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Türkiye’ye uzun, derin, geniş ve kadim tarihe sahip Türk tarihi, her dönem dünyanın ilgisinde oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, 1924-1927 yıllarını kapsayan ve meşakkatli bir arşiv çalışması yapılarak hazırlanan “Katbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi Künye Albümü” isimli kaynak eser niteliğindeki eser, Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne geçiş yıllarında ve yeni Türk devletinin ilk senelerinde yabancı basının, dolaylı olarak dünya devletlerinin Türklerin yeni devletine olan ilgisini ortaya koydu. Eserde, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında akreditasyon verilen 71 yabancı gazeteciye ilişkin önemli bilgiler yer alıyor.

Gelişmeleri Ankara’dan takip ettiler

Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulan ilk hükûmet olan ve 30 Ekim 1923 - 6 Mart 1924 tarihleri arasında görev yapan I. Türkiye Hükûmeti ya da diğer ismiyle I. İnönü Hükûmeti kurulmadan önce yabancı basının Türkiye’yi ülkelerinden izlediği biliniyor.

1922’de saltanatın kaldırılmasıyla birlikte başlayan Atatürk Devrimleri’ni ve 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle kurulan yeni Türk devletini takip etmek isteyen yabancı gazetecilerin, 1920’li yıllardan itibaren Matbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi’ne akreditasyon için müracaatta bulunmaya başladığı kayıtlarda yer alıyor.

Basın kartlarının tarihi

Anadolu topraklarında 102 yıllık tarihi bulunan basın kartları ilk olarak 1920’li yıllardan itibaren Matbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi tarafından verililiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi öncesinin Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ya da bugünün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olan Matbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi, henüz kuruluş günlerini yaşayan bir devletin, basın ve yayın alanını yasalaştırarak bir düzene kavuşturmayı öncelikli olarak ele alması Türklerin basına verdiği değeri de ortaya koyuyor.

Basına verilen değerin ise esasen tarihi bir tecrübesi bulunuyor. Basının Anadolu coğrafyasında değerinin yoğun olarak hissedildiği 2. Abdülhamid Han (1876-1909) döneminde basın-yayın faaliyetlerinin oldukça arttığı, Osmanlı Devleti’nde her yıl çok daha fazla sayıda gazete, dergi ve kitap yayımlandığı görülüyor.

23 Aralık 1876 tarihinde “Türkiye’nin ilk anayasası” denilebilecek Kanun-i Esasi‘yi ilan eden, 19 Mart 1877 tarihinde Meclis-i Mebusan’ın toplanmasını sağlayan, devleti meşrutiyetle yöneteceği yönünde verdiği senedi yerine getirerek basın-yayın faaliyetlerinin de önünü açan Sultan Abdülhamid Han döneminde basın-yayın faaliyetlerinin sansürlendiği iddiası ise, devletin, düğmesine dışarıdan basılan sistematik tezviratlara yönelik tedbir çabası içine girmesinden kaynaklanıyor.

16 bin basın kartı var

Gelinen noktada Türkiye’de yerli ve uluslararası yaklaşık 16 bin gazeteci basın kartı taşıyor. Sadece 2021 yılında, Türkiye’deki ve bölgedeki gelişmeleri izlemek için 41 ülkedeki 212 kurumdan 340 uluslararası medya mensubunun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından akreditasyon aldığı görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, hazırladığı “Matbûât ve İstihbârât Müdüriyet-i Umûmiyesi Künye Albümü”nde basın kartı almış Türk gazetecilerin dışında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş yıllarında akreditasyon alan ve Künye Albümü’nde isimleri öne çıkan yabancı basın mensupları şöyle:

Muharrir (Yazar):

1) Misak Suryan

2) Mösyö Edward Walker

3) Ojen Maksimof

4) Schmidt Dumont

5) Vahan Toşikyan

6) Yorgi İkonomidi

Fotoğraf Muhabiri:

1) Jean Weinberg Efendi

2) Mösyö Weinberg

Heyet- i İstihbariye (Polis muhabiri):

1) Niko Haci Sava

2) Tomas Papazyan

Heyet-i Tahrir (Arşivci):

1) Aleksandır Burakofski

2) Anastas Asımakopulos

3) Ardaşes Semizyan

4) Dimitri Panayotidi

5) Krilof

6) Panayot Andoneli

7) Panayot İspiropulos

8) Pavlaki Melitopulo

9) Richard Hazenmayer

10) Todori Kavalyero

11) Yorgi Vlatos

Heyet-i Tahrir Müdürü (Arşiv Müdürü):

1) Nikolavos Livanos

Muhabir:

1) Dimitraki Anastasyadis

2) Doktor Medriczky Andor

3) Doktor Mösyö Maks Ficher

4) Doktor Vittel

5) Doktor Wilhelm Feldman

6) Edward Walker

7) Fon Mah (Von Mach)

8) Holdberk

9) Madame Andre Viyolist

10) Misis Rozella

11) Miss Ring

12) Mister Beyman

13) Mister Ferguson

14) Mister Frank America

15) Mister Kuprik

16) Mister Maxwell Mac Cartney

17) Mister Negley Farson

18) Mister Tipel Edward

19) Mister Walton

20) Mösyö Abbliyoti

21) Mösyö Andre Aleksandri

22) Mösyö Damyan Kaltoni

23) Mösyö Edward Walker

24) Mösyö Fipil Roll

25) Mösyö Fransuva Psalty

26) Mösyö Hans Raye

27) Mösyö Heinrich Dolle

28) Mösyö Jan Jablonovski

29) Mösyö Jan Tizon

30) Mösyö John Kolits

31) Mösyö Josef Antonyo Aneris

32) Mösyö Kertes Aştivan

33) Mösyö Mark Rejestrif

34) Mösyö Mozaf

35) Mösyö Paul de Lalande 

36) Mösyö Pavel Dapeng

37) Mösyö Teodoriks

38) Mösyö Valeri

39) Mösyö Von Humayer

40) Sajor Pan Hesbit

Muhabir-i Mahsus (Özel Muhabir):

1) Mösyö Erondo

Müdür- i Mesul (Sorumlu Müdür):

1) İstavraki İspiropulo

2) Madame Hayganuş Mark

Mümessil (Temsilci)

1) Jan Rozgorski

2) Mösyö Mark Nikolayevski

3) Von Reitigen

Gazete sahibi

1) Mösyö Edward Walker

Sahib-i İmtiyaz (İmtiyaz sahibi)

1) Madame Hayganuş Mark

2) Ojen Maksimof

http://www.ankaramasasi.com/haber/1708468/yeni-turk-devletine-yabanci-medya-ilgisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.