Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Türbesi'nin açılışına katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu biten Bektaş Efendi Türbesi, açılışına ve Hacı Bektaş Veli'yi anma etkiliğine katılacak.
Onur Çetinkaya
|
12 Ağustos 2022, Cuma - 12:55
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Türbesi'nin açılışına katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret etmişti.

Ziyaret sonrası Alevi dernekleri arasında tartışmalar yaşanmıştı.

Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği cemevi yönetimi hakkında kendilerine bilgi vermediği gerekçesiyle ihraç işlemi başlattıklarını duyurmuştu.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken  AK Parti'nin Alevilere attığı adımlar ise dikkat çekiyor.

Erdoğan'ın talimatıyla 8 ilde cemevi açılması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez katılacak  

Hacı Bektaş Veli'nin 751. ölüm yıl dönümü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 13 Ağustos'ta anma töreni düzenlenecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu biten Bektaş Efendi Türbesi'nin açılışını gerçekleştirecek.

Nevşehir'i ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Hacı Bektaş Veli'yi anma törenine ilk kez katılacak.

''Ziyareti Samimi bulmuyoruz''

Alevi örgütleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hacı Bektaş Veli Dergâhına yapacağı ziyarete ilişkin olarak, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın Alevilerin geleneksel hale getirdiği ve tarihleri değişmeyen anma etkinliklerine alternatif bir etkinlik koyması kabul edilemez bir durumdur. Bu ziyareti de Hüseyin Gazi Dergâhı ziyaretinde olduğu gibi samimi bulmuyoruz. Yol yakınken kararından dönmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Açıklamaların ardından Alevi derneklerinden katılım olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Bektaş Efendi Türbesi bir yıl önce restorasyona alınmıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli Müzesi yakınlarında yer alan, 1603'te Selçuklu mimari tarzında kesme taştan inşa edilen Bektaş Efendi Türbesi'nde 5 Temmuz 2021'de bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları başlatmıştı.

Çalışma kapsamında türbenin dış cephesinin bozulan derzleri onarıldı, dış cephenin tamamı, kumlama tekniğiyle temizlendi. Çevresini saracak şekilde drenaj sistemi oluşturulan binanın pencereleri değiştirildi, kapıların bakım onarımı yapıldı.

Türbenin iç duvarlarındaki dökülmüş sıvalar tamamen kaldırılarak duvarları orijinal dokusuna kavuşturuldu, sağlıklaştırılan sıvalar üzerine kalem işleri bezendi.

Nem sorununun çözülmesi için türbenin zemin döşemesi olan ahşap düzenek kaldırılarak, yoğun nem içerisindeki toprak dolgu temizlendi.

Mezar yapısının taşları düzenlenirken, türbe taş döşemeyle çevrelendi. Türbenin dışındaki derviş mezarlarının taşları ile bahçedeki taş çeşme yenilendi.

Tadilat kapsamında, elektrik tesisatı yenilenerek, güvenlik kamera düzeneği de oluşturuldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1709542/cumhurbaskani-erdogan-haci-bektas-veli-turbesinin-acilisina-katilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.