MASFED Başkanı Aydın Erkoç​: 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine karşı değiliz

MASFED Başkanı Aydın Erkoç​, araç satışına ilişkin 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getiren düzenlemeye ilişkin "Biz aslında buna karşı değiliz ama burada eşitlik ilkesine uyulmadığı için karşı çıkıyoruz" dedi. Erkoç, al-satçıların da bu düzenlemeye dahil edilmesi halinde düzenlemeye karşı çıkmayacaklarını söyledi.
Ankara Masası
|
25 Ağustos 2022, Perşembe - 13:22
MASFED Başkanı Aydın Erkoç​: 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine karşı değiliz

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç , Ankara Masası Haber Müdürü Ersin Küçükbarak'ın konuğu oldu.

Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getiren düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın Erkoç, böyle bir düzenlemeye karşı olmadıklarını söyledi. 

Erkoç, karşı çıkma nedenlerinin düzenlemede eşitlik ilkesine uyulmamasından kaynaklı olduğunu belirterek "Bizlerin mesleği bu. Biz ısrarla şunu söylüyoruz Maliye ve Ekonomi Bakanlığımıza Ticaret Bakanlığımıza burada bir adaletsizlik var. Bizler devletine güvenen her türlü belgesini standartlara uyan iş yeri açmış yanında insan çalıştıran devletine kurumlar vergisi, KDV, stopaj bunları layıkıyla ödeyen tacirler ve esnaflarız. Ama bir tarafta diyoruz ki dört milyon aracı sıfır ve ikinci el satan gruplar var. Siz bunların önüne geçmeniz lazım. Motorlu araç satıcıları sıfır aracı satmasın 1000 kilometredeki aracı satmasın 5 bin kilometredeki aracı satmasın. Peki bu insanlar ne iş yapacaklar? Türkiye’de 70 bin tane motorlu araç satıcısı var kayıtlı. Her bir iş yerinde en az beş kişi çalışıyor, 350 bin aile yapar. Bunlar eşleriyle çocuklarıyla  birlikte 2 milyona yakın insan yapıyor. 2 milyon insan sırf bu alım satımdan geçiniyor. Yanında başka işlerle başka sektörlerle istişareli olduğu onları saymıyoruz. Onları sayarsak 45 ayrı sektör çıkıyor. Bunun içinden bizler diyoruz ki madem böyle bir yasa çıktı, bu işlerin tarafı olarak bizim bir fikrimizi alın, bize bir sorun, bizi davet edin biz bu konuda size destek olmaya  hazırız. Siz burada bağcıyı dövmekten başka bir şey yapmıyorsunuz. Amaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi?" diye sordu.

Düzenlemeye ilişkin avukatlarının çalışma başlattığını, gerekli belgeleri hazırlandıktan sonra hukuki adım atmayı düşündüklerini aktaran Erkoç " Eğer al-satçılar da bu düzenlemeye dahil edilirse, bir itirazımız yok." şeklinde konuştu.

"20 bin sıfır araç bürokratlar tarafından satılmış"

"Galeriler sıfır arabaları stokluyor" iddialarına ilişkin Erkoç, "Hiçbir galeri bayilerden sıfır araç alamaz. Galericilerin sıfır araba alması yasak." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın araç piyasasını yükseltiklerini belirlenen 100 bin kişiyi tespit ettiğini duyurmasına da değinen Erkoç "Radara giren 100 bin kişiye gerekli cezaların kesilmesini istiyoruz. Cezalar kesilsinki araç fiyatlarının üzerindeki köpük giderilsin.  Bu köpük giderilse, insanların istediği arabayı bulabileceğine inanıyorum. Köpükler giderilse fiyatlar geri gider. 450 bin liraya satılan araçlar 400 bin liraya satılır." dedi.

Erkoç, sıfır araç piyasasına bürokratlarının da el attığını öne sürerek "20 bin sıfır araç bürokratlar tarafından satılmış. Bakanlık araştırsın, bu araçları ne yaptınız diye bu isimlere sorsun." diye konuştu.

Araç alacaklara tavsiyeler

Araç fiyatlarındaki artışta internet sitelerinin de büyük bir etkisi olduğunun altını çizen Aydın Erkoç, bu sitelere bir standart getirilmesini istedi.

Erkoç, araç alacaklara da tanımadıkları, bilmedikleri, muhatap bulamayacakları kişilerden araç alması tavsiyesinde bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1739261/masfed-baskani-aydin-erkoc-6-ay-6-bin-kilometre-duzenlemesine-karsi-degiliz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.