MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç otomobil fiyatları hakkında konuştu

Otomobil fiyatlarındaki artış hakkında Ankara Masası’na konuşan Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, sıfır araç tedarikindeki sıkıntıların uzayacağını bu nedenle ikinci el otomobil sektörünün kasım ayında hareketleneceğini duyurdu.
Zeliha Demirci
|
26 Ekim 2021, Salı - 15:04
MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç otomobil fiyatları hakkında konuştu

Otonomi Yönetim Kurulu ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç ülke gündeminden düşmeyen otomobil fiyatları hakkında Ankara Masası’na konuştu. 

Sıfır araç stokundaki sıkıntılar nedeniyle taleplerin karşılanamadığını bu sebeple de ikinci el fiyatlarının ilerleyen günlerde artacağını belirten Aydın Erkoç, "ÖTV güncellemesi öncesinde kurdan dolayı araç maliyetlerinin artmasının yanı sıra ÖTV zammı piyasayı durma noktasına getirmişti.  Matrah güncellemesiyle birlikte fiyatlarda az da olsa bir düşüşün olması piyasanın bir miktar hareketlenmesini sağladı. Ancak gerek araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar, gerekse vatandaşların alım gücünün düşmesi piyasada uzun vadeli bir hareketliliği sağlamadı. Sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntıların uzayacağı, 2022 yılında da devam edeceği öngörülüyor. Bu durumda ikinci el otomobil sektörünün kasım ayı itibariyle hareketleneceğini söyleyebiliriz." dedi.

"İkinci el otomotiv sektörü de durağan günler yaşıyor"

Otomotiv sektörünü etkisi altına alan çip krizi konusuna değinen Başkan Erkoç, "2021 yılı itibariyle başlayan çip tedarik sorunları birçok otomotiv üreticisini zor durumda bırakarak üretimde birtakım aksamalar yaşanmasına sebep oluyor. Dünya genelindeki bazı firmalar yeterli çip olmadığı için üretime ara verirken, bazı firmalar ise araçları çipsiz yani işlevsiz çip kullanarak üretme kararı aldı. Kriz çözüldüğü zaman çipsiz üretilen araçlar yeniden güncellenecek." şeklinde konuştu.

Aydın Erkoç şöyle devam etti: "Durum böyle olunca Türkiye’de talebin karşılanması, vatandaşlarımızın istediği gibi donanımlı araçları bulması gün geçtikçe zorlaşıyor ve ikinci el otomobile talep artıyor. Ancak eylül ayından itibaren ikinci el otomotiv sektörü de durağan günler yaşıyor. Pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla vatandaşlar ihtiyaçlarını öteliyor. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artabileceği ihtimalini göz önünde tutarak şu an araç almak isteyen vatandaşlarımız için şu an en doğru zaman diyebiliriz."

"Şu an araç almak için en doğru zaman"

Stok sıkıntısının devam edeceğini öngören Erkoç, "Dünya genelinde pandeminin, ekonomik sıkıntılarının devam ediyor olması ve üretimde yaşanan çip sorunu nedeniyle stok sıkıntısının 2022 yılının ilk yarısına kadar süreceğini düşünüyoruz. Stok sıkıntısı çözüldüğü takdirde ikinci el otomobil fiyatlarında gerileme yaşanabilir. Çünkü bildiğiniz gibi sıfır araç stokunda yaşanan herhangi bir sorun ya da fiyat artışı doğal olarak ikinci el fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. O yüzden şu an ikinci el araç almanın tam zamanı diyoruz. Bu çip krizi devam ettiği sürece, Türkiye’ye sıfır araç girişi olmadığı sürece, ikinci el araç fiyatlarında yükselme olabilir." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1078926/masfed-genel-baskani-aydin-erkoc-otomobil-fiyatlari-hakkinda-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.