Ankara'da okul servislerine zam beklentisi

İstanbul'un ardından Ankara'da da okul servis ücretlerine zam yapılması bekleniyor. Servisçi esnafı yüzde 40 zam talep ederken, veliler fiyatların düşürülmesini istedi.
Ankara Masası
|
26 Ağustos 2022, Cuma - 10:28
Ankara'da okul servislerine zam beklentisi

İstanbul'da UKOME kararıyla okul servis ücretlerine yüzde 19,21 zam yapıldı. İstanbul'dan gelen zam haberinin ardından gözler Ankara'ya çevrildi.

Ankara'da faaliyet gösteren servisçi esnafının yüzde 40 zam talep etti.

Servisçiler, Ankara’da 0 ile 3 kilometre arasındaki okul için bir öğrenciden talep edilen 9 aylık ücretin 3 bin 920 liradan,  5 bin 490 liraya yani aylık 610 TL’ye çıkmasını istiyor. Esnaf, 3 ile 6 kilometre arasındaki mesafe için 4 bin 320 lira olan ücretin 6 bin 50 liraya, 6 ile 10 kilometre için 4 bin 995 lira olan servis ücretinin 6 bin 995 liraya, 10 ile 15 kilometre arası servis ücretinin 5 bin 810 liradan 8 bin 135 liraya çıkmasını istedi.

"Yüzde 40 zam kurtarmıyor"

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Elmalıdağ, akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen zam taleplerinin makul olduğunu belirtti.

Şoför masrafı, sigorta ücretleri, sanayi giderleri gibi pek çok farklı kalemde harcamalarının arttığını ifade eden Elmalıdağ, "Giderlerimiz yüzde 200’e yakın oranda arttı. Biz ara zamlardan sonra şimdi yüzde 40 istiyoruz. Bu kurtaracak mı derseniz? Bu şartlarda yine kurtarmıyor. Önümüzü çok da göremiyoruz ama elimizden geldiğince düşük tutmaya çalışıyoruz. Hem öğrencilerimizi kaybetmemek hem de velimizi üzmemek için servisçimizi en azından hayatta tutacak bir artış talep ediyoruz" diye konuştu.

Yüzde 40 zam talep ettikleri tarifeyi hazırladıklarında mazotun 23 TL olduğunu, bugün ise 26 liraya çıktığını hatırlatan Elmalıdağ, "Bu mazot ücreti 30 lira civarına çıktığında yeni bir talebimiz tekrar mutlaka olur" diye konuştu.

" Orta yol bulacağız"

Zam taleplerini karara bağlayacak olan Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Ankara Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner ise artan maliyetler ve velileri düşünerek bir karar vereceklerini söyledi.

Yiğiner, "Özellikle araç yenilemedeki fiyatların yüksek olması, yedek parça fiyatlarında yaşanan artış, araç arızalandığındaki sanayi masrafları oldukça arttı. Girdiler çok arttığı için bir şekilde bunu hafifleteceğiz. Biraz fiyat farkı koyacağız. Bunu yaparken vatandaşlarımızı da düşüneceğiz. Orta yol bulacağız" diye konuştu.

"Fiyatları aşağıya çekin"

Ekonomik koşullardan velilerin çok şikayetçi olduğunu, hayat pahalılığının alıp başını gittiğini belirten Öğrenci ve Veli Derneği (Veli- Der) Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci ise fiyatların aşağıya çekilmesini talep etti.

Gazete Duvar'da yer alan haberde, çocukların güvenli seyahat edebilmelerinin yolunun okul servisleri olduğunu, çalışan ebeveynlerin başka çarelerinin olmadığını söyleyen Deveci, "Bu fiyatlarla, asgari ücretli iki ebeveynin çalıştığını düşünün, bunu karşılamaları mümkün değil. Dolayısıyla veliler büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Zaten mutfaklarına yetişemiyorlar, çocukların su ihtiyaçları dahi problem haline geldi. Düşünün bir çocuk günde 2 lira su içtiğinde, yarım litresi 4 TL oldu çoğu yerde, bunu karşılayamaz durumdalar. Yemek imkanları zaten yok. Üzerine servis ücretlerinin bu kadar yükselmesinin kabul edilir yanı yok. Artık veliler isyanda" ifadelerini kullandı.

Toplu taşımanın çoğu yerde eksik olduğunu, ilkokul öğrencilerinin toplu taşımayla okullarına gidemeyeceğini ifade eden Deveci, "Veliler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu konuda da destek istiyoruz. Bizim laik, bilimsel, kamusal eğitim, ücretsiz yemek gibi taleplerimiz var. Bunlar hayati talepler. Bunlar zaten olması gereken şeyler. Bunları talep etmek bile can yakıcı. Yetkililerin bu ihtiyaçları kendiliğinden görüp karşılamaları gerekiyor" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1740071/ankarada-okul-servislerine-zam-beklentisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.