Mehmet Muş: "Bütçe daha fazla sübvansiyona elvermediği için artış yansıtıldı"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konut ve sanayide kullanılan doğal gaza yapılan zammının nedenini "Bu artışlar, artık bütçenin imkanlarının daha fazla sübvansiyona elvermediği için yansıtılmak durumunda kalındı." sözleriyle açıkladı.
Ersin Küçükbarak
|
03 Eylül 2022, Cumartesi - 20:37
Mehmet Muş: "Bütçe daha fazla sübvansiyona elvermediği için artış yansıtıldı"

Geçtiğimiz günlerde konutlarda yüzde 20 sanayide yüzde 50 doğal gaz zammıyla alakalı açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, zammın nedenini açıkladı.     

Sübvansiyon maksimum seviyede

Muş,  bütün bütçe imkanlarının kullanıldığını ve sübvansiyonun maksimum seviyeden yapıldığını belirtti.

“Bunun dışındaki yansıtılmak zorunda kalıyor." diyen Muş "Bir de bu bütçe nereden oluşuyor onu da söyleyeyim. Bizim bir enerji kaynağımız yok, onu bütçeye kaynak oluşturmuyoruz. Dolayısıyla toplanan vergilerden oluşuyor bu bütçe.” şeklinde konuştu.

"Ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız"

Muş, Türkiye’nin ortalama enerji ithalatının 35-40 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

 Rakamın geçen sene 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıktığının altını çizen Muş, "Dolayısıyla bizim geleneksel ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konutta yüzde 20, sanayide yüzde 50 zam yapılmıştı

31 Ağustos’ta konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 20,4, sanayide yüzde 50,8, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 oranında artışa gidildiği duyurulmuştu. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayide yüzde 50, ticarethane abonelerinin tarifesine yüzde 30 zam yapılmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1756945/mehmet-mus-butce-daha-fazla-subvansiyona-elvermedigi-icin-artis-yansitildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.