Sanayi üretimi temmuzda yüzde 6,2 azaldı

Sanayi üretimi, temmuzda aylık bazda yüzde 6,2 düştü, yıllık bazda yüzde 2,4 artış gösterdi.
Ersin Küçükbarak
|
13 Eylül 2022, Salı - 11:24
Sanayi üretimi temmuzda yüzde 6,2 azaldı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

TÜİK'e göre, sanayi üretimi temmuzda aylık yüzde 6,2 azaldı ve 2020 Temmuz'dan bu yana en sert aylık düşüşü kaydetti.

Madencilikte keskin daralma

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6,8 azaldı.

Sanayinin alt sektörlerine aylık bazda bakıldığında ise, 2022 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 3,1 geriledi.

Öte yandan, Temmuzda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 3,1 artış oldu.

Beklentilerin altında kaldı

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artmasını bekliyordu. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 8,4 artacağı öngörülmüştü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1773210/sanayi-uretimi-temmuzda-yuzde-62-azaldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.