Türkiye, NATO'nun en kapsamlı tatbikatında ev sahibi

15 ülkeden 8 bin personelin katılımıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde 11 Eylül'de başlayan ve NATO'nun 2022 yılındaki en kapsamlı deniz tatbikatı olma özelliğini taşıyan Dynamic Mariner/Mavi Balina-2022 devam ediyor.
Büşra Ünal
|
15 Eylül 2022, Perşembe - 19:02
Türkiye, NATO'nun en kapsamlı tatbikatında ev sahibi

11 Eylül'de Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'nde başlayan ve NATO'nun 2022 yılındaki en kapsamlı deniz tatbikatı olma özelliğini taşıyan Dynamic Mariner/Mavi Balina-2022, 2023 senesinde NRF (NATO Mukabele Kuvveti) MCC (Deniz Unsur Komutanlığı) görevini İngiltere'den devralacak olan Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılıyor.

Tatbikata 15 ülkeden 8000 personel ile 32 uçak, 20 helikopter, 4 denizaltı, 50 gemi, Bayraktar İHA, Aksungur ve ANKA'lar; amfibi deniz piyade birlikleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri katılıyor.

İlk iki gün Aksaz Deniz Üs Komutanlığındaki liman eğitimi ve koordinasyon toplantıları ile başlayan tatbikatta, harekata hazırlık ve kuvvet entegrasyon eğitimleri, fiili silah atışları, su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi, denizde denetim harekatı, amfibi harekatı, mayın harbi, elektronik harp, kara ve hava kuvvetleri müşterek eğitimleri yapıldı.

Tatbikat çerçevesinde helikopterden zor bir manevrayla denizaltına malzeme ikmali gerçekleştirildi, senaryo gereği kaçak malzeme taşıyan bir gemiye SAT komandoları tarafından operasyon düzenlenerek zanlılar etkisizleştirildi.

Yine senaryo gereği TCG Sancaktar gemisine saldırı gerçekleştiren 2 adet F-16 uçağı, gemiye koruma sağlayan 4 fırkateyn tarafından hava savunma sistemleri kullanılarak uzaklaştırıldı.

Türk amirale, tatbikata Yunan unsurunun katılması soruldu

Yerli ve millî üretim TCG-Sancaktar çok maksatlı amfibi hücum gemisinde tatbikata dair basın toplantısı yapıldı.

Harp Filosu Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, tatbikatın amacının NATO'nun birliğini, bütünlüğünü ve gücünü göstermek olduğunu ifade etti.

Tatbikatta, NATO tarafından Türk deniz gücünün sertifikasyon faaliyetlerinin denetleneceğini belirten Tuğamiral Hüseyin Tığlı, "Tatbikat tamamen gerçeğe dayalı olmayan, gerçek dünyayla ilişkili olmayan bir senaryoya göre icra edilmektedir. Tatbikatın amacı DA 5. Madde ile ilgili değil Article 5 konusunda NATO usullerini, prosedürlerini işletmektir.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, tatbikatta Yunanistan’a ait deniz unsurunun da bulunduğunu hatırlatması üzerine Tığlı, "Burada bir Yunan gemisi var, Limnos. Bu tatbikatta onları burada görmekten çok mutluyuz. Bence onlar da mutlular. Çünkü birbirimizden öğreniyoruz. Deneyimlerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Bu iyi bir süreç." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1784399/turkiye-natonun-en-kapsamli-tatbikatinda-ev-sahibi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.