Fatih Dönmez maden faciası hakkında Meclis'i bilgilendirdi

Bartın'daki maden faciasına ilişkin TBMM'yi bilgilendiren Bakan Dönmez, söz konusu madende son denetimin ağustos ayında yapıldığını ve olumsuz bir duruma rastlanmadığını söyledi.
Onur Çetinkaya
|
18 Ekim 2022, Salı - 15:37
Fatih Dönmez maden faciası hakkında Meclis'i bilgilendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bartın'daki 41 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili Meclis'i bilgilendirdi.

Bartın'daki yaralı madencilerin taburcu olduğunu, 6 yaralı madencinin ise tedavilerinin sürdüğünü belirterek konuşmasına başlayan Dönmez kaza akşamına ilişin açıklamalarda bulundu.


21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra'da denetim gerçekleştirildiğini belirten Dönmez," Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı husus tespit edilememiştir.Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gereken desteği vereceğiz." dedi.

"Karakutu elimizde"

Kazayla ilgili 6 savcı görevlendirildiğini ve adli sürecin başlatıldığını söyleyen Fatih Dönmez, Delme ve patlamaya dair ortaya atılan iddialara ilişkin, dünya genelindeki madencilik operasyonlarında delme ve patlatma işlemi kullanılmaktadır. Ülkemizde de uygulanmaktadır. Son olarak maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. Yeraltı çalışma alanlarında 24 saat boyunca izlenmekte, bilgiler de kayıt altına alınmaktadır. Karakutumuz var, her tür telsiz ve telefon görüşmesi kayıt altında. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak." ifadelerini kullandı.

"Metan gazı oranı önce yüzde 1,5 seviyesine ulaşmış"   

Kaza öncesi ölçümler üzerinden açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Merkezi gaz izleme birimleri tarafından ilgili birimler uyarılır. Metan gazı yüzde 22yi bulduğunda kırmızı alarm devreye girer ve acil durum prosedürü ile çalışanlar tahliye edilir. Kazadan önceki son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı oranı önce yüzde 1,5 seviyesine ulaşmış, 18.05 sularında... Ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiştir. 18.09'da ise son kayıt havadaki metan oranının yüzde 1,69 olarak ölçüldüğünü göstermiştir. Bu saatten sonra kayıt alınamadı. Patlama anındaki metan seviyelerin ölçümleri bunlar" bilgilendirmesinde bulundu.

Şehit ailelerine yardım 

Elim kazada hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin ailelerine yardım edileceğini söyleyen Bakan Dönmez,  TTK, Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile, Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kişibaşı 1,5 milyon lira ödeme yapılacak açıklamasını yaptı.

Öte yandan kaza istatistiklerine değinen Dönmez," Türkiye geneli ölümlü iş kazalarında madencilik sektörünün payı 1990 yılında yüzde 35,4 iken bu oran 2010 yılında yüzde 10'un altına gerilemiş, Soma ve Ermenek sonrası bu oran 2014'te yüzde 23,5'a yükselmiştir. 2014'ten sonra geçtiğimiz yıl 2021'de bu oran yüzde 5,2 seviyelerine gerilemiştir." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1844894/fatih-donmez-maden-faciasi-hakkinda-meclisi-bilgilendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.