AYM Başkanı Zühtü Arslan’dan 'Anayasa değişikliği' açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa'nın 24. maddesinin değiştirilmesine ilişkin konuştu. Arslan," Son 10 yılda AYM ilk 50 yıla hakim olan paradigmanın değişmesine tanıklık etmiştir. AYM, ideolojik eksenli bir yapıdan hak eksenli bir yapıya doğru evrilmiştir." ifadelerini kullandı.
Onur Çetinkaya
|
31 Ekim 2022, Pazartesi - 17:11
AYM Başkanı Zühtü Arslan’dan 'Anayasa değişikliği' açıklaması

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Anayasa Mahkemesinin Temel Hakların Korunmasındaki Rolü" konulu panelin açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'dan  'Anayasa değişikliği' değerlendirmesi geldi.

"Anayasa Mahkemesi  hak eksenli bir yapıya doğru evrilmiştir"

Arslan, Anayasa Mahkemesi tarihinin ilk 50 yıl ve son 10 yıl diye ikiye ayrılmasının yanlış olmayacağını ifade ederek, "Bu sadece görev alanında meydana gelen değişiklik değil, aynı zamanda mahkemenin geçirdiği paradigmatik dönüşümden dolayıdır. Çünkü son 10 yılda Anayasa Mahkemesi gerçekten ilk 50 yıla hakim olan paradigmanın değişmesine tanıklık etmiştir. Anayasa Mahkemesi ideolojik eksenli bir yapıdan hak eksenli bir yapıya doğru evrilmiştir." diye konuştu.

"Hak ihlali varsa anayasa mahkemesi bunu tespit etmeli ve gidermeli"

Anayasa mahkemelerinin en temel görevinin hak ve özgürlükleri korumak olduğunu vurgulayan Arslan "Anayasa Mahkemesi elbette anayasanın üstünlüğünü sağlamakla görevlidir ama son kertede vazifesi bireylerin özellikle devlet otoritesi karşısında zayıf olan bireylerin hak ve özgürlüklerini güvence altına almaktır. Özgürlüklerin esas bu yaklaşıma göre sınırlandırılmaları istisnadır. O yüzden yapılması gereken bir özgürlük, hak ihlali varsa Anayasa Mahkemesi bunu tespit etmeli ve ihlali gidermelidir. Bireysel başvurular kabul edildikten sonra birçok kararında da bu yaklaşımın Anayasa Mahkemesinin kararlarına hakim olması gerektiğini açıkça ifade etmiştir. Anayasanın hükümleri özgürlükçü yorumlandığında, hak eksenli yorumlandığında ancak işlevlerini yerine getireceğini net bir şekilde Anayasa Mahkemesi kararlarında ifade etmiştir." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1888107/aym-baskani-zuhtu-arslandan-anayasa-degisikligi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.