Halk sokağa indi ABD’de bir siyahı öldüren polislerin işine son verildi

Ankara Masası
|
27 Mayıs 2020, Çarşamba - 12:53
Halk sokağa indi ABD’de bir siyahı öldüren polislerin işine son verildi

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, George Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurdu

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, George Floyd isimli bir siyahiyi gözaltına alırken ölümüne neden olan polislerin işine son verildi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurdu. Frey, ‘’Bu doğru bir karar’’ ifadesini kullandı.

Floyd’un gözaltına alınma şekline tepki gösteren Belediye Başkanı Frey, Facebook hesabından siyahi toplumundan özür dileyerek "Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı." ifadesini paylaşmıştı.

Minneapolis Emniyet Müdürü Medaria Arradondo da olaya karışan polislerin açığa alındığını belirterek Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) da katılımıyla olayın incelendiğini kaydetti.

Minneaspolis'te halk sokaklara döküldü

Olay sonrası halkın tepkileri sürüyor.  Minneapolis'te çok sayıda kişi sokaklara çıkarak polis araçlarını taşladı. Polis göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericiler dağıtmaya çalıştı. Gösteriler gece geç saatlere kadar devam etti.

Vatandaşların çektiği ve sosyal medyada paylaşılan video kaydında, beyaz polisin yere yatırarak diziyle boynuna bastığı Floyd, dakikalar boyunca defalarca "Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen" şeklinde yalvarmıştı. Bir süre sonra yerde hareketsiz kalan Floyd, daha sonra gelen acil sağlık ekipleri tarafından ambulansa alınarak hastaneye kaldırılmış ancak kısa süre sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Eric Garner olayını hatırlattı

Minneapolis’te yaşanan bu olay, New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz 2014'te meydana gelen benzeri Eric Garner olayını hatırlattı.

6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi (NYPD) tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılmıştı.

Defalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvaran ve yere yatırıldıktan sonra fenalaşan Garner, ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti.

Olayı soruşturan jüri, Aralık 2014'te Garner'ın boğazını sıkarak ölümüne neden olduğu iddia edilen 33 yaşındaki Daniel Pantaleo'nun yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar vermişti.

Aynı dönemde Missouri Ferguson'da siyahi genç Michael Brown'ı silahla öldüren polise, jüri tarafından takipsizlik kararı verilmesi üzerine sosyal medyada, "Siyahilerin Yaşamları Değerlidir" (BlackLivesMatter) etiketiyle başlatılan paylaşımların ardından ülke genelinde geniş çaplı gösteriler düzenlenmişti.

Eric Garner'ın son sözü "Nefes alamıyorum" (I can't breath) ifadesi, protesto gösterilerinde siyahilere karşı polis şiddetini sembolize eden en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/19063/halk-sokaga-indi-abdde-bir-siyahi-olduren-polislerin-isine-son-verildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.