Japonya 'barışçı' politikasından vazgeçti ABD'den tebrik geldi

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda teslim olmasının ardından 1947'de kabul edilen Anayasa'nın 9'uncu maddesi kapsamında 'savaşı terk' ve 'barışçı' politikasından vazgeçmesi üzerine ilk tebrik eden ülke Amerika oldu. Japonya'nın barışçıl politikasından vazgeçmesindeki etkenler, Çin'i 'en büyük stratejik sınama' ve Kuzey Kore'yi ise 'eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit' olarak nitelendiriliyor.
Onur Çetinkaya
|
17 Aralık 2022, Cumartesi - 10:17
Japonya 'barışçı' politikasından vazgeçti ABD'den tebrik geldi

Japonya’nın "Ulusal Güvenlik Stratejisi", "Ulusal Savunma Esasları" ve "Uzun Vadeli Savunma Programı" belgelerindeki doktrinlerini güncellemesinin yankıları sürüyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda teslim olmasından sonra ABD ve müttefik kuvvetlerle imzaladığı San Francisco Barış Anlaşması'nın ardından 1947'de kabul edilen Anayasa'nın 9’uncu maddesi kapsamında "savaşı terk" ve "barışçı" politikasından geri adım atan Japonya’ya ilk tebrik ABD’den geldi.

ABD Başkanı'ndan tebrik

ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya yaptığı açıklamada, "ABD bu kritik anda Japonya'nın yanında duruyor. İttifakımız, özgür ve açık Hint-Pasifik'in mihenk taşıdır ve Japonya'nın barış ve refaha katkılarını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise yaptığı yazılı açıklamada, "Japonya'nın uluslararası kurallara dayalı düzeni ile özgür ve açık bir Hint-Pasifik'i destekleme konusundaki kararlı taahhüdünü yansıtan Japonya'nın güncellenmiş strateji belgelerinin yayınlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Japonya'nın kararını destekliyoruz"

Japonya'nın yeni yayınlanan Ulusal Savunma Stratejisi ile ABD Ulusal Savunma Stratejisi'nde belirtilen vizyon ve öncelikler arasında önemli bir uyum olduğunu belirten Austin, her ikisi de iki ülke arasındaki ittifakı modernize etmenin, entegre caydırıcılığı güçlendirmenin, gelişen bölgesel ve küresel güvenlik sorunlarını işbirliği yoluyla ele almanın temelini oluşturduğunu belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2008695/japonya-barisci-politikasindan-vazgecti-abdden-tebrik-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.