Erdoğan, "2022'de ihracat yüzde 12,9 arttı"

Dış ticaret rakamlarının açıklanacağı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'de ihracatın yüzde 12,9 arttığını açıkladı.
Onur Çetinkaya
|
02 Ocak 2023, Pazartesi - 12:45
Erdoğan, "2022'de ihracat yüzde 12,9 arttı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda açıklamalarda bulundu. 

Hayata geçirdiğimiz demokrasi ve kalkınma adımlarıyla geleceğin altyapısını kurduk'' diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Covid-19 salgını, küresel tedarik zincirindeki aksamalar, Rusya-Ukrayna savaşı gibi konular ekonomimizin hızını kesmedi. Dünyanın ciddi sıkıntılarla mücadele ettiği bir dönemde yatırımları hızlandırmak, üretimde söz sahibi olmak, katma değer ve marka oluşturmak gibi işleri başarmak öyle kolay değildir. Bu tablo Türkiye'nin artık krizlerin altında ezilen değil, artık krizleri yöneten bir ülke olduğu anlamına gelir'' açıklamasında bulundu. 

"2022'de ihracat yüzde 12,9 arttı"

2022 ihracat rakamlarını açıklayan Erdoğan, ''Küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir'' dedi. 

Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesindeki yerini almasını sağlamaktır.Aylık ortalama 3 milyar ihracattan, 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 24’e yükseldi.Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197’yi buldu." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye krizleri fırsata çeviren ülke haline geldi"

Ekonomide de büyük hayallerle çıktığımız bu yolda, en somut neticeleri aldığımız alanlardan biri ihracattır açıklamasını yapan Erdoğan, "Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. Yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31 milyona çıkartmak, ihracatı yükselterek devam ettirmek, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir. Türkiye artık krizleri yöneten ve fırsata çeviren bir ülke haline geldi." şeklinde hitap etti. 

"İhracatımız 7 kat arttı"

Türkiye'nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamak hedefleri olduğunu paylaşan Cumhurbaşkanı, " Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı tam 7 kat artırdık. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle hamdolsun 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk. " dedi.

"Dizi ihracatında ABD'den sonra ikinci sıradayız"

Dizi ve film sektöründe Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dizi ihracatında  ikinci sırada yer aldığını ifade eden Erdoğan, "2022 sonu itibarıyla 750 milyon dolarlık bir ihracat hacmi yakaladık. Bu yıl 1,5 milyar doları aşarak 1,5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz. " açıklamasını yaptı.

"Atatürk Havalimanı yanına fuar alanı yapılacak"

İstanbul'a yeni bir fuar alanı kazandırılacağını söyleyen  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nın yanında toplam 433 bin metrekareye ulaşacak fuar alanının yapımına başlandığını açıkladı.  

http://www.ankaramasasi.com/haber/2039657/erdogan-2022de-ihracat-yuzde-129-artti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.