Celal Şengör'den İstanbul için uyarı

Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da meydana gelen önceki depremlerin tarihleri incelediğinde, olası bir depremin eli kulağında olduğunu söyledi. Şengör, deprem için tarih vermenin ise mümkün olmadığının altını çizdi.
Ankara Masası
|
20 Şubat 2023, Pazartesi - 09:19
Celal Şengör'den İstanbul için uyarı

Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, Kahramanmaraş'ta yaşanan felaketin ardından bir kez daha gündeme gelen olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şengör,  İTÜ Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Cenk Yaltırak "Doğanın döngüsü bir takvim çıkartıyor. Bizim çalışmamız bunu çözdü. Bu bölgedeki bütün depremlerin nerede olduğunu biliyoruz. Periyodları da biliyoruz. Bu algoritmaları uygulamak için kod yazıldı" ifadelerine ilişkin "Böyle hesaplayamaz. Çünkü bu istatistik bir hesaptır ve 1900’lerden bugüne kadar olan veri çok yetersiz bir istatistiki hesap için. Bizans’tan bu yana olan veriler bile yeterli değil. 1509 depreminden önce 500 sene büyük bir deprem yok. Zaman-mekân grafiğinde aralıklar nasıl gözüküyor onu gösterebilirim. Fotoğrafını çekebilirsin. " şeklinde konuştu.


"Her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor"

Gölcük Depremi'nin ardından İstanbul'a neden dikkat çektiği sorulan Şengör "Çünkü burada bir gerilme hesabı yapıldı. İstanbul’un hemen güneyinde Coulomb Teorisi’ne dayanan bir maksimum gerilme tespit edildi. Bizans’tan bu yana gelen zaman aralıklarına bakarsan yaklaşık her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor İstanbul’u. Bu hesabı ya Rockwell ya da Tom Parsons yapmıştı. Buna göre 2000’de yapılan ve hem tarihsel depremleri hem de Coulomb teorisini birlikte içeren analiz size söylediğim ihtimal hesabını gösteriyor. Daha başka bunun üzerine konabilecek bir veri yok." diye konuştu.

"E işte eli kulağında"

T24'de konuşan Şengör, "En son büyük deprem 1766’da olmuştu. Bu hesaba göre üzerine 250 yıl koyarsak 2016 yapıyor." sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"E işte eli kulağında. Ama bir tarih telaffuz edemeyiz. Mümkün değil. Dünyadaki bütün deprem camiasında hâlâ konuşulan; depremin önden kestirilmesi mümkün değildir. Hâlû da bu böyle. "

http://www.ankaramasasi.com/haber/2070459/celal-sengorden-istanbul-icin-uyari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.