Kur korumalı mevduat (KKM) yeniden cazip hale geldi. Öyle ki 6 haftadır KKM hesaplarındaki artış devam ediyor. KKM'de biriken toplam para 1 trilyon 499 milyar lirayı aşarak rekor kırdı.
BDDK bankacılık sektörü verilerini yeniledi. Buna göre KKM hesapları bir önceki haftaya göre 16 milyar 434 milyon TL artarak 1 trilyon 499 milyar 852 milyon TL'ye yükseldi. Bu KKM hesaplarının yeni bir tarihi zirve görmesi anlamına geliyor.
Geçen haftayla beraber KKM hesaplarında 6 hafta üst üste yükseliş gerçekleşmiş oldu.
KKM hesapları 6 Ocak haftasına kadar gerilemişti. Bu haftadan sonra deyim yerindeyse rüzgar tersine döndü. 6 haftada KKM hesaplarındaki artış 129 milyar 843 milyon liraya ulaştı.
Bu yükselişte atılan adımların etkisi büyük oldu. Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz üst sınırını kaldırdı. Bu da KKM’nin cazibesini artırdı. KKM'de eğer kurdaki yükseliş faiz getirisinden yüksekse aradaki fark tasarruf sahibine ödeniyor. Bu hesaplamada baz alınacak kur seviyesini Merkez Bankası günlük olarak açıklıyor. Eğer kurdaki yükseliş faiz oranının altındaysa normal mevduat faizi ödeniyor. KKM hesaplarını açabilmek için son tarih 31 Aralık 2023'e uzatılmıştı.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, Türk Lirası cinsinden dolar (USD), euro (EUR) ve İngiliz sterlini ( GBP)kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat üründür.
Merkez Bankası tarafından her gün saat 11:00’de dolar (USD) , euro (EUR) ve İngiliz sterlini (GBP) alış kuru ilan edilir. Kur değişim oranını hesaplanırken vade sonundaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dolar, euro ve sterlin alış kuru ile vade başlangıç tarihinde geçerli olan sonundaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dolar, euro ve sterlin alış kuru arasındaki yüzdesel fark dikkate alınır. Kur Korumalı TL Vadeli Hesapla ilgili tüm ödemeler TL cinsinden yapılır. Ürün açılışlarında açılış tarihinde Merkez Bankası tarafından ilan edilen dolar,euro ve sterlin kuru göz önünde tutulur.