Borsada yatırımcı sayısı 3 milyonu aştı

Kurlardaki yatay seyir kur korumalı mevduata ilgiyi azaltırken yatırımcıların yeni adresi borsa oldu. Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı tarihte ilk kez 3 milyonu geçti.
Ersin Küçükbarak
|
21 Kasım 2022, Pazartesi - 12:19
Borsada yatırımcı sayısı 3 milyonu aştı

Kurdaki değişimlerin yatay seyri ve bankaların kur korumalı mevduat (KKM) mevduatlarına politika faizinin en fazla 3 puan üstü faiz uygulayabiliyor olması yatırımcının KKM tercihinin azalmasına neden oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, son haftalarda artış hızında oldukça ciddi bir yavaşlama gözleniyordu. Geçen yıl kur atağının yaşandığı aralık ortasından itibaren devreye alınan ve özellikle şirketlere kur gelirlerinin vergi avantajı sağlanmasıyla şubat ortasında girişlerin haftalık çift haneli büyüme gösterdiği KKM'de yeni girişler hız kesti.

Yatırımcıların yeni adresi 'Borsa İstanbul' oldu

Yüksek enflasyon ve düşük faiz politikası, tasarruf için getiri arayışındaki yatırımcıları Borsa İstanbul'a yönlendirdi.

Son 5 ayda yüzde 90 yükselen BİST100 endeksi yılbaşından bu yana ise yüzde 143,6 getiri sağladı. Yüzde 85,5 tüketici enflasyonuna karşı reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıkan Borsa İstanbul son dönemde kur korumalı mevduattan ve kripto paradan aradığını bulamayan yatırımcıların da yeni adresi oldu.

Kriptodan çıkan para borsaya giriyor

Kripto piyasalarında ise son aylarda sert düşüşler yaşanıyor. Özellikle geçen yıl kasımda 67 bin dolar seviyelerinde olan Bitcoin'in şimdi 16 bin dolarlara kadar gerilemesi bazı kripto paralarda yatırımcıların büyük zararlar etmesi bu piyasadan da çıkışı hızlandırdı. Buradan çıkan paranın da yönünün borsa olduğu belirtiliyor.

Borsa İstanbul'un yatırımcısı 3 milyonu geçti

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri, pay piyasalarında yatırımcı sayısının tarihte ilk kez 3 milyonu geçtiğini ortaya koyuyor. Toplam toplam bakiyeli hesap sayısı da 17 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 7.66 milyon oldu. Bu 2021 sonunda 6.33 milyon seviyesindeydi. Toplam yatırımcı sayısı 29.42 milyona, toplam hesap sayısı ise 57.75 milyona yükseldi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1945792/borsada-yatirimci-sayisi-3-milyonu-asti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.