NATO, Türkiye “tamam” demiş gibi devam ediyor

NATO üyesi Türkiye ve Macaristan henüz İsveç’in NATO üyeliğine tamam demiş değil ancak her iki ülke onaylamış gibi hareket eden NATO, İsveç’in askeri entegrasyon sürecini sürdürüyor.
Mevlüt Peker
|
21 Mart 2023, Salı - 18:11
NATO, Türkiye “tamam” demiş gibi devam ediyor

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) üyeliği başvurularının henüz tüm üyeler tarafından onaylanmadığını ancak askeri entegrasyon sürecinin devam ettiğini açıkladı. Stoltenberg, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) karargahında düzenlediği basın toplantısında İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini ele aldığını ve Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Muhtıra'nın gereklerini yerine getirdiğini belirtti. Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) üyeliğini onaylamaya hazır olduğunu ve bu kararı memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Macaristan meclisinin de Finlandiya'nın üyeliğini oylama kararını memnuniyetle karşıladığını açıklayan Stoltenberg, önemli olanın aynı anda katılım değil, tam üyelik olduğunu söyledi. Stoltenberg, İsveç'in üye olacağına olan inancını dile getirdi ve İsveç ve Finlandiya'nın davetli ülkeler olarak NATO'daki toplantılara katıldığını, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü)'nun sivil ve askeri altyapısına daha fazla entegre olduklarını ifade etti.

Stoltenberg, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyaretinde mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmesi, Çin-Rusya ilişkisi ve Ukrayna için barış planı önerisi hakkındaki sorulara da yanıt verdi. Stoltenberg, Çin'in Rusya'ya silah verdiğine dair bir kanıt görmediklerini belirtti ve Rusya'nın böyle bir talepte bulunduğuna ve talebin Pekin tarafından değerlendirildiğine dair işaretler olduğunu kaydetti. Stoltenberg, Çin'e bu talebi karşılamaması çağrısını yineleyerek, "Bu gayrimeşru bir savaşı desteklemek olur." dedi.

Çin'in barış planı önerisini değerlendiren Stoltenberg, barışçıl çözüm için hangi şartların kabul edilebilir olduğunu belirlemenin Ukrayna'nın kararı olduğunu söyledi. Stoltenberg, Çin'in planının nükleer güvenlik, sivillerin korunması gibi desteklediği bazı olumlu yönler içerdiğini ancak Rusya'nın Ukrayna'daki gayrimeşru savaşının Çin tarafından kınanmadığını hatırlattı ve Ukrayna için herhangi bir barış çözümünün Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını temel alması gerektiğini vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2076001/nato-turkiye-tamam-demis-gibi-devam-ediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.