İran’da başörtüsüz kadınlara yoğurtlu saldırıda tutuklama

İran’da süt ürünlerinin satıldığı markette yoğurt kabını alıp başörtüsüz kadınların kafalarına çarpan saldırgan ile ilgili tutuklama kararı verildi.
Mevlüt Peker
|
01 Nisan 2023, Cumartesi - 23:32
İran’da başörtüsüz kadınlara yoğurtlu saldırıda tutuklama

Geçtiğimiz yıl İran’da Mahsa Amini adlı genç bir kadının başörtüsü kuralını ihlal etmesi üzerine ahlak polisi tarafından gözaltına alınarak hayatını kaybetmesi, ülke genelinde rejim karşıtı protestolara neden oldu. Bu protestolar, birçok kadının zorunlu başörtüsü yasasına karşı çıkarak başörtüsüz bir şekilde sokağa çıkmasıyla devam etti. Son olarak İran'ın Torkebe kentinde bulunan bir süt ürünleri marketinde yaşanan olay, ülke gündemine oturdu. Görüntülerde, başörtüsü takmayan iki kadınla tartışan bir adamın elindeki yoğurt kabını kadınların başına dökmesi yer aldı. Olay, büyük tepkilere neden oldu ve saldırgan hakkında tutuklama kararı alındı.

İran medyasında yer alan haberde, savcılık tarafından yapılan açıklamada, başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle iki kadına uygun olmayan bir şekilde müdahale ederek saldıran kişi hakkında tutuklama kararı alındığı belirtildi. Saldırgan hakkında “kamu düzenini bozmak” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Ayrıca başörtüsü takmayan iki kadına hizmet veren market sahibine uyarı verildiği aktarıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, başörtüsünün yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, başörtüsü takmayanların ikna edilmeleri gerektiğini söyledi. Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei de konu hakkında geri adım atılmayacağını ve başörtüsü yasasının ihlallerinin dikkatle takip edileceğini vurguladı. İran İçişleri Bakanlığı da, zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenlere izin verilmeyeceğini açıkladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2077297/iranda-basortusuz-kadinlara-yogurtlu-saldirida-tutuklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.