BM’den terbiyesiz ev sahibi ABD’ye nota!

BM (Birleşmiş Milletler), ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Daimi Temsilciliğine, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in iletişim trafiğinin izlenmesinden duyulan rahatsızlık sebebiyle nota verdi.
Mevlüt Peker
|
18 Nisan 2023, Salı - 22:01
BM’den terbiyesiz ev sahibi ABD’ye nota!

BM (Birleşmiş Milletler), BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ait iletişim trafiğinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından izlenmesinden duyulan şiddetli rahatsızlığa vurgu yapılması için ABD’nin BM Daimi Temsilciliğine nota verildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcülüğünü yapan Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin yürüttüğü izleme faaliyetine dair açıklamalarda bulundu.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) sızdırılan belgelerin, BM Genel Sekreteri Guterres'in konuşmalarının tam anlamıyla çarpıtılmış özetleri olduğunun görüldüğünü belirten Stephane Dujarric, "Genel Sekreterimiz Sayın Antonio Guterres ve BM’nin diğer üst düzey yetkililerinin iletişim trafiğinin, Amerikan hükümetince izlenmesi ve müdahil olunmasından duyduğumuz şiddetli rahatsızlığı ev sahibi ülkeye (ABD) resmi olarak bildirdik." dedi.

Stephane Dujarric, bu tür izleme faaliyetlerinin Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler Şartı ve Birleşmiş Milletler Ayrıcalık ve Muafiyetlerine Dair Sözleşme hükümleri uyarınca ev sahibi ülkenin (ABD) yükümlülüklerine aykırı olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler'in, söz konusu notaları ABD’de bulunan misyonları aracılığıyla verdiğini belirten Stephane Dujarric, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğine notamızı ilettik." diye konuştu.

Pentagon’un sızan belgelerinde Guterres ile ilgili ne var?

BBC'de yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) sızdırılan belgelerde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Yardımcısı'nı yakından takip ettiği ve telefon görüşmelerinin tamamını dinlediği tespit edilmişti.

Antonio Guterres ile Yardımcısı arasında geçen telefon görüşmesi hakkındaki belgelerde, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, hakkında yaptırım kararı bulunan Rusya kurumlarını ya da bireylerini bile içerse, Rusya'nın ihracat kapasitesini geliştirmeye yönelik çabaları öne çıkardı." ve "Genel Sekreter Guterres'in Rusya’yı Ukrayna'da yaptıklarından sorumlu tutma konusundaki genel çabaları baltalayıcı." ifadeleri bulunuyordu.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, "Genel Sekreter, bir süredir bu işi yapıyor. Uzun zaman siyaset yapmış ve kamuya mal olmuş bir kişi. Bu nedenle telefon görüşmelerinin dinlenmiş olma ihtimaline şaşırmadı." ifadelerini kullanmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079255/bmden-terbiyesiz-ev-sahibi-abdye-nota
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.