Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmeyecek gibi

İsveç’in NATO üyeliğinin önündeki iki engelden biri olan Türkiye’ye başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere Batı’dan “İsveç’in Üçlü Muhtıra kaynaklı yükümlülükleri yerine getirdiği ve sıranın Türkiye’ye geldiği” baskısı yoğunlaştı ancak Türkiye’nin onay vermesi pek mümkün gibi görünmüyor.
Mevlüt Peker
|
01 Haziran 2023, Perşembe - 22:05
Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmeyecek gibi

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine kabul edilmesi teklifi Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO üyesi ülkeler tarafından ulusal parlamentolarda onaylanmıştı.

Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Macar Parlamentosunda kabul edildikten sonra geriye sadece Türkiye kalmış, kısa süre sonra da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Finlandiya daha sonra resmen NATO üyesi olmuştu.

Ancak İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri, PKK eylemleri, FETÖ serbestliği gibi olaylar sebebiyle Türkiye, İsveç’in üyeliğine sıcak bakmadığını farklı zaman ve platformlarda dile getirmişti.

Çavuşoğlu net yanıt verdi

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugün Oslo'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, üye devletlerin NATO üyeliğine yönelik güçlü desteğini ve İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanmasını başlatmak için Türkiye ve Macaristan’a açık bir mesaj gösterdi” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’un sosyal medya paylaşımına cevap vererek, "İsveçli dostlarımıza çok açık bir mesaj! Üçlü Muhtıradan kaynaklanan yükümlülüklerinizi yerine getirin ve terörizmle mücadelede somut adımlar atın. Diğer hususlar ancak o zaman hallolur." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2084499/turkiye-isvecin-nato-uyeligini-kabul-etmeyecek-gibi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.