Kanada orman yangınlarının dumanı ABD’nin güneyine yöneldi

Washington D.C. ve New York’u yoğun olarak etkileyen Kanada orman yangınlarının dumanı ABD’nin güney eyaletlerine yöneldi.
Mevlüt Peker
|
09 Haziran 2023, Cuma - 19:44
Kanada orman yangınlarının dumanı ABD’nin güneyine yöneldi

ABD'nin kuzeydoğu bölgesini etkisi altına alan Kanada'daki orman yangınlarının dumanı, rüzgarın etkisiyle ülkenin güneyine doğru ilerliyor.

New York ve Washington D.C. gibi şehirlerde yaşamı olumsuz etkileyen duman, hava kalitesi normale dönmeye başladı.

Son iki günde hava kalitesi seviyesi 300'leri bulan ve sağlık açısından tehlikeli olarak kabul edilen New York'ta, bugün itibarıyla göstergeler ilk kez 54 seviyesine geriledi.

Dumanın şimdi de ABD'nin güney eyaletleri olan Missouri ve Kentucky gibi bölgelerinde yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı bildirildi. Özellikle St. Louis ve Louisville gibi büyük şehirlerde yaşayanlar uyarıldı.

Ulusal Meteoroloji Servisi, dumanın rüzgarlarla ABD'nin kuzeydoğu, orta Atlantik, Ohio Vadisi ve orta batı bölgelerine taşınmaya devam edeceğini, ancak hafta sonunda bir miktar rahatlama beklediklerini açıkladı.

New York'ta hava kalitesinin normale dönmesine rağmen, yetkililer özellikle solunum yolu rahatsızlığı olan kişilere dışarıya çıkmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Bugün, belediye ve devlet okullarında dış mekan etkinlikleri iptal edildi, ancak hava kalitesinin normale dönmesiyle birlikte hafta sonunda kısıtlamaların kaldırılması bekleniyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, pazar günü yapılacak olan "Puerto Rican Yürüyüşü"ne ilişkin olarak, "Hava koşulları uygun olursa yürüyüşe katılmayı heyecanla bekliyorum" dedi.

Yangının dumanı hayatı olumsuz etkilemişti

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Kanada'daki orman yangınlarının neden olduğu dumanın hava kalitesini "çok sağlıksız" seviyeye düşürmesi üzerine, New Yorklulara dışarı çıkmamaları ve çıkanların maske kullanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Hava kalitesinin bozulması nedeniyle milyonlarca kişiye risk uyarıları yapıldı ve New York, New Jersey ve başkent Washington D.C. dahil birçok eyalette öğrenciler için dışarıda yapılan aktiviteler iptal edildi.

Dumanın görüş mesafesini azaltması nedeniyle New York ve New Jersey'deki bazı uçak seferleri de ertelendi.

ABD Başkanı Joe Biden, mayıs ayından bu yana devam eden orman yangınlarını kontrol altına almak için 600'den fazla itfaiyeci gönderildiğini duyurdu. Bu, Kanada'ya destek amaçlı yapılan bir adımdı.

Kanada'da hala aktif olarak devam eden 400'den fazla orman yangını olduğu ve bunların yarısının kontrol altına alınamadığı belirtiliyor.

Orman yangınlarının atmosfere önemli ölçüde kirletici saldığı ve dumanın astım ve bronşit gibi solunum sorunlarına neden olan ince parçacıklı PM2.5 maddesini içerdiği ifade ediliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2085507/kanada-orman-yanginlarinin-dumani-abdnin-guneyine-yoneldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.