BM, İsrail'in Cenin saldırısını kınamadı

BM (Birleşmiş Milletler), işgalci İsrail'in, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'ya bağlı Cenin şehrine gerçekleştirdiği saldırıları kınamaktan kaçındı, itidal çağrısında bulunmakla yetindi.
Mevlüt Peker
|
03 Temmuz 2023, Pazartesi - 20:29
BM, İsrail'in Cenin saldırısını kınamadı

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında, İsrail'in Cenin baskınına ilişkin soruları cevapladı.

Soru üzerine, insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirilen saldırıları BM'nin kınayıp kınamayacağı sorulduğunda, BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Yoğun nüfuslu bölgelere silahlı saldırılar yapılması kabul edilemez. Bu konuyu daha önce de dile getirdik." ifadesini kullandı.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Tüm yerleşim bölgelerine yönelik saldırıların durmasını istiyoruz." diyerek, üzerine yapılan ısrarlı sorulara rağmen İHA saldırılarını kınamaktan kaçındı.

Farhan Haq, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak, "İsrail'in güvenlik operasyonları gerçekleştirme hakkı vardır, ancak bunu sivil kayıplara ve sivil altyapıya zarar vermeden gerçekleştirmelidir." şeklinde konuştu.

Filistin halkının kendini koruma hakkının olup olmadığı sorulduğunda Farhan Haq, "Tüm halkların kendini koruma hakkı vardır. Biz sadece sahadaki gerilimin azaltılmasını istiyoruz." dedi.

Farhan Haq, "İsraillilerin ölümünü kınayan BM, Cenin saldırısını neden kınamıyor?" sorusu üzerine, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in geçtiğimiz haftalarda yaptığı yazılı açıklamada her türlü şiddeti kınadığını hatırlattı.

Özel Koordinatör de kınamadı

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland da saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, artan gerginliğin çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Wennesland, İsrail'in Batı Şeria'nın Cenin şehrine düzenlediği askeri operasyonun, uzun süredir devam eden gerginliğin ardından gerçekleştiğini ve bölgedeki durumun ne kadar değişken ve öngörülemez olduğunu gösterdiğini ifade ederek, "Tüm tarafların sivil halkı koruma sorumluluğu vardır." ifadelerini kullandı.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, taraflarla iletişim halinde olduklarını belirterek, gerginliğin acilen azaltılması ve Cenin'e insani yardım sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Olay: İsrail'den Cenin'e saldırı

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin şehrine bugün düzenlediği hava saldırısı ve baskında 8 Filistinli hayatını kaybetmişti. El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu 1 Filistinli başından vurularak yaşamını yitirmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088445/bm-israilin-cenin-saldirisini-kinamadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.