Suriye ve Ürdün, mültecilerin dönüşü için anlaştı

Arap ülkeleriyle ilişkileri yeniden inşa eden Suriye Devlet Başkanı Esad, dün Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen el Safedi’yle görüştü. Esad, Suriyeli mültecilerin ülkeye dönüşü için çalıştıklarını ifade etti. Ürdünlü bakan da bu konuda Şam hükümetiyle iş birliği için anlaşma sağladıklarını söyledi.
Ersin Küçükbarak
|
04 Temmuz 2023, Salı - 10:15
Suriye ve Ürdün, mültecilerin dönüşü için anlaştı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen el Safedi’nin dün Suriye’nin başkenti Şam’a yaptığı resmi ziyarette ana gündem, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü oldu.

Ürdünlü bakan Şam’da Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Görüşmede, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün kendileri için öncelik olduğunu ifade eden Esad, geri dönüşler için altyapının, her türlü yeniden yapılanma ve rehabilitasyon gerekliliklerinin güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, bu konunun “hiçbir şekilde politize edilmemesi gereken tamamen insani ve ahlaki bir mesele” olduğunu belirtti.

"Şam hükümetiyle birlikte çalışma konusunda anlaşma sağladık"

Ürdünlü Bakan Safedi de Suriyeli mültecilerin dönüşüne katkıda bulunmak amacıyla Suriye ile ikili ilişkileri güçlendirmek istediklerini kaydetti.

Mültecilerin gönüllü dönüşü için Suriye’ye uluslararası yatırımların artırılması gerektiğini ifade eden Safedi, Suriyelilerin dönüşüne katkıda bulunan ikili alanlarda Şam hükümetiyle birlikte çalışma konusunda anlaşma sağladıklarını bildirdi.

Ürdün’de 1 milyonu aşkın mülteci var

Ürdün, 2011’de patlak veren Suriye’deki savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Ülkede çoğu Suriyeli 1 milyonu aşkın mülteci yaşıyor. En fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ise dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088512/suriye-ve-urdun-multecilerin-donusu-icin-anlasti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.