BM, Türkiye'nin "etkileyici" rolüne dikkati çekti

BM (Birleşmiş Milletler), Türkiye'nin “Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM” arasındaki tahıl anlaşmasındaki "etkileyici" rolüne vurgu yaptı.
Mevlüt Peker
|
07 Temmuz 2023, Cuma - 22:58
BM, Türkiye'nin "etkileyici" rolüne dikkati çekti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, 17 Temmuz'da sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin "etkileyici" konumuna dikkat çekti.

BM Genel Merkezi'nde basın mensuplarıyla konuşan Griffiths, anlaşmanın süresinin yaklaşık 10 gün sonra dolacağını belirterek, "Bununla ilgili olarak herkesin Türkiye'ye dikkatini çekeceğini umuyorum. Ankara ile bu konuyu haftada iki veya üç kez görüşüyoruz." şeklinde konuştu.

Griffiths, Türkiye'nin tahıl anlaşması konusunda "büyük, etkileyici bir savunucu ve diplomatik aktör" olduğunu vurguladı.

BM yetkilisi ayrıca anlaşmanın uzatılması konusunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmesinin de gündeme gelebileceğini ifade etti.

Martin Griffiths, Karadeniz tahılının ihracatına yönelik anlaşmanın uzatılmamasının "korkunç sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulundu. Dünya genelinde tahıl ihtiyacının önemli bir bölümünün Karadeniz bölgesinden karşılandığını belirten Griffiths, anlaşmanın uzatılmamasının gıda temini konusunda ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi. Bu durumun ticari güvene zarar verdiğini ve gıda fiyatları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya, Türkiye ve Ukrayna tarafından 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanmıştı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da sona eriyor. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089058/bm-turkiyenin-etkileyici-rolune-dikkati-cekti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.