Küçük işletmelerin en büyük yardımcısı sosyal medya

Günümüzde farklı sosyal medya uygulamaları sayesinde küçük işletmeler istedikleri ölçüde tanıtımlarını yaparak tanınırlıklarını arttırmaya devam ediyor.
Ankara Masası
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 13:13
 Küçük işletmelerin en büyük yardımcısı sosyal medya

Günümüz iletişim teknolojilerinin gelişimi, pazarlama alanında devrimsel değişikliklere imza attı. Eskiden işletmeler bilinirliklerini arttırmak için gazete, radyo, televizyonlar gibi kitle iletişim araçlarına reklamlar verir ve açık hava tabelalarına afişler astırırlardı. Günümüzde ise bu durum sosyal medyaya kaymış gibi görünmekte.

Özellikle küçük işletmeler, internet üzerinden görece daha az paralar ödeyerek reklamlarını yapmaya başladı. Mesela, tanınırlığını arttırmak isteyen ve bu sebeple yaratıcı restoran fikirleri arayan lokantalar, öncelikle internete bakmaktadır.

Google gibi arama motorlarında ön sıralarda görünen, bölgesinde restoran arayanların karşısına çıkan yerler, daha fazla tercih edilmektedir. Sosyal medyanın bu derece önemli bir noktaya gelmesi, teknoloji şirketleri arasındaki savaşı da kızdırdı. Son olarak Twitter’daki gelişmelerden memnun olmayan kullanıcıları çekmek isteyen Meta, Instagram uygulamasına ek olarak Threads isimli bir uygulama başlattı.

Threads yeni bir uygulama olmasına karşın, bir gün içinde 30 milyon civarında kullanıcıya ulaştı. Twitter’a oldukça benzeyen uygulama Instagram hesabı olanlar tarafından kullanılmakta. 5 dakikaya kadar video yüklenebilen ve 500 karaktere kadar yazma imkanı sunan Threads’in ulaştığı kullanıcı sayısı, yakın dönemde reklam amaçlı kullanımının kaçınılmazlığını gözler önüne sermektedir.

Müşteri ilişkilerini güçlendirmede sosyal medya

Müşteriler ile birebir iletişimde olmak her işletme için oldukça önemlidir. İnsanlar karşılarındaki kişi ya da kurum tarafından önemsendiklerini görmek istemektedir. Bu nedenle bir üründen memnun olduklarında veya olmadıklarında bunu öncelikle sosyal medyadan duyurmaktadır.

Özellikle küçük işletmeler, müşterilerinin bu geri dönüşlerine hızlı cevap vermeleri durumunda bir fark yaratabilirler. Memnun olan müşterilere teşekkür eden işletmeler genelde yeni bir müşteri kazanmaktadır. Bununla beraber en önemli nokta, bu müşterinin çevresine de işletmeden bahsedecek olmasıdır.

Restoran örneğinden gidecek olursak, yediği yemekten memnun olan bir kişi, bunu sosyal medya hesaplarından etiketler kullanarak paylaşmaktadır. Bu, hem restoranın bilinirliğine katkı yapmakta hem de paylaşım yapan kişinin çevresinin bu restorandan haberdar olmasını sağlamaktadır.

Ayrıca bir restoran, tavsiye programı başlatarak düzenli müşterilerini ödüllendirebilmektedir. Bu program sayesinde gelen müşteriler, ilk seferinde küçük ödüller alabilmektedir.

Bununla birlikte yediği yemekten memnun olmayan bir kişi, bunu çoğunlukla restorandayken belirtir. Ancak özellikle bir mal satın alıp, bunu kullanırken sorun yaşayanlar, problemlerini sosyal medya üzerinden dile getirmektedir. Bu gibi durumlarda anında geri dönüş yaparak müşteri ile bir orta nokta bulup, olumsuz yorumu kaldırmak önemlidir.

Sosyal medya için bir plan çizmek

Küçük işletmelerin sosyal medyadaki tanıtımlarına ağırlık vermek istemesi, dijital pazarlama planının önemini göstermektedir. Bu planın ilk kısmı ürünleri, pazarı ve rakiplerini tanımaktır. İkinci kısmı ise hedef kitleyi belirlemek ve buna uygun bir strateji çizmektir.

İşletmelerin ayrıca hangi sosyal medya uygulamalarına ağırlık vereceklerini de belirlemeleri yararlarına olmaktadır. Bilmeyenler için bir çok sosyal medya uygulaması birbirinin aynısı görünebilir. Aslında her birinin öne çıkardığı içerik türü farklıdır. Örneğin YouTube, videoları öne çıkarırken Instagram daha çok fotoğraf ve kısa video ağırlıklıdır. Twitter ise güncel konuların, haberlerin ve şikayetlerin konuşulduğu bir uygulamadır.

Restoran örneği üzerinden gidersek, yapılan yemeklerin fotoğraflarının çekilmesi ve bunların sonradan sosyal medyada paylaşılması, restoranlar için oldukça faydalı olacaktır. İşletme adına açılacak hesaplarda bu fotoğraflar paylaşılabilmektedir. Bunun dışında Google üzerinde işletmenin sayfasına da aynı fotoğrafları eklemek mümkündür.

Google’da ayrıca belli aralıklarla İngilizcesi “search engine optimization” (SEO) olan “arama motoru optimizasyonu” yapmakta gerekmektedir. Burada işletme hakkında bilgi eklemek, fotoğraf yüklemek, işletmenin adresini ve çalışma saatlerini yazmak önemlidir. Bunun dışında belli aralıklarla yeni ürünlerden bahsedilebilir.

Hedef kitle ve tutarlılık

İşletmeler hedef kitlelerini belirleme konusunda dikkatli olmalıdır. Hedef kitle ürüne ve işletmeye göre değişmektedir. Giyecek açısından cinsiyet ve yaş önem kazanırken, restoranlarda daha farklı bir hedef kitle belirlemesi yapılmaktadır.

Hedef kitlenin belirlenmesi sırasında hangi sosyal medya uygulamasının ağırlıklı kullanılacağı da belirlenir. Sonrasında burada kullanılan içerikler ve tutarlılık önemlidir. Hedef kitlenin hoşuna gitmeyecek içeriklerin kullanılması, çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yüklenecek olan içeriğe dikkat etmek gerekmektedir.

Bunun dışında sosyal medya paylaşımlarında ve ürünlerde tutarlılık önemlidir. Mesela çocuklu ailelerin rahat edeceği bir restoran imajı verilirken, ailecek gidilmesi halinde çocuklara yönelik herhangi bir hazırlığın olmaması, büyük bir çelişki yaratır. 

Ayrıca restoran rezervasyon programı kullanılarak sosyal medyada daha aktif olunabilir ve müşterilerin beklemesinin önüne geçilebilir.

Tutarsızlık veya ürünlerde istenilen kalitenin sunulamaması halinde oluşacak müşteri memnuniyetsizliği, kimi zaman tek bir sosyal medya uygulaması üzerinden değil de birkaçı üzerinden belirtilmektedir.

Farklı satış teklifleri

Hangi sektör olursa olsun, genellikle rakipler ile benzer ürünler müşterilere sunulmaktadır. Müşteriler bu noktada, fiyat, kalite ve çeşide göre seçim yapmaktadır. Sosyal medya üzerinden işletmenin ve ürünlerin reklamı yapılırken, rakiplerin neler yaptığına bakmak önemlidir.

Ardından, rakiplerden farklı olarak kimi zaman kampanyalar düzenleyerek kimi zaman da ürünlerin fiyatlarında dönemsel indirimlere giderek farklılık yaratılabilmektedir. Bununla beraber, ayrılacak küçük bir bütçe ile bu farklılıkların seçilen sosyal medya uygulaması üzerinde reklamı yapılarak daha geniş kitlelere tanıtılması sağlanabilir.

Bununla beraber, sosyal medya fenomenleri ile yapılacak anlaşmalar marka tanınırlığına katkı sağlayacaktır. Kimi şanslı işletmeler ise bir sosyal medya fenomeninin kullandığı üründen memnun kalması sonucunda, ürünün tanıtımını yapması ile daha geniş çevrelerce tanınmaktadır.

Sosyal medyanın geniş kitlelerce kullanılması, işletme sahiplerinin satış ve pazarlama konularında yeni inovasyonlara imza atmasına olanak sağlamıştır. İletişim alanındaki değişime uyum sağlayamayan işletmeler zorluklar yaşarken, bu değişime ayak uyduran küçük işletmeler satışlarını arttırdı ve pazardaki yerlerini sağlamlaştırdı. 

Bu sebeple işletmelerin henüz kuruluş aşamasındayken sosyal medya planlamasını yapması ve buna göre bir strateji oluşturması önemlidir. Doğru stratejiler üzerine kurulan bir sosyal medya planlaması sonrasında işletmeler, iyi bir büyüme eğilimi gösterebilir. Ayrıca Threads örneğinde görüldüğü gibi kimi sosyal medya platformlarının farklılaşması ile de beklenmedik faydalarla karşılaşılması mümkündür.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089697/kucuk-isletmelerin-en-buyuk-yardimcisi-sosyal-medya
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.