4 gündür yangını izleyen vatandaş: Adamlar denizi dağa taşıdı!

Antalya’nın Kemer ilçesindeki orman yangını 4. gününde. Evi yangın bölgesinin yakınında olduğu için karısıyla birlikte tüm çalışmaları endişeli gözlerle izleyen Bayram Kesen isimli vatandaştan dikkat çeken bir yorum geldi: "Sönmüyor. Allah razı olsun adamlar gerçekten denizi dağa taşıdı ama sönmüyor."
Mevlüt Peker
|
27 Temmuz 2023, Perşembe - 20:18
4 gündür yangını izleyen vatandaş: Adamlar denizi dağa taşıdı!

Antalya'nın hatta Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi’nin Değirmendere mevkiinde 17 Temmuz Pazartesi günü saat 21.08’de çıktığı tespit edilen orman yangınında 4. güne girilirken, alevler yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor.

Havadan yangın söndürme uçaklarıyla ve yangın söndürme helikopterleriyle yoğun olarak müdahale edilen alevler, Beydağı Sahil Milli Parkı'nın zirvesinde aralıklı biçimde derin vadilerin içinde devam ediyor.

24 saat esasına göre, kesintisiz olarak sürdürülen yangın söndürme çalışmalarında havaların kararmasıyla birlikte hava destek unsurları geri çekilince devreye bu kez gece görüşlü helikopterler giriyor.

Gece boyunca gece görüşlü helikopterlerin aralıksız müdahale ettiği alevlere, günün ağardığı ilk andan bu tarafa ise yangın söndürme uçakları ve yangın söndürme helikopterleri müdahale ediyor.

Gün içinde hava sıcaklığının 30 derecelere, nem oranının ise %50’lere ulaşmasının dışında rüzgarın da olmaması hava destek unsurlarının alevlere müdahalesini kolaylaştırdı.

Arazinin sarp, dik ve kayalık olması sebebiyle karadan müdahalede bulunulamayan yanan alanlara uçakların ve helikopterlerin yoğun su atım işlemi gün boyu kesintisiz sürdü.

Göynük Mahallesi'nin üst bölümünde devam eden orman yangınının yön değiştirmesi olasılığına karşı mahalle içinde de yangın söndürme ekipleri teyakkuz halinde bekletildi.

Diğer taraftan orman yangınının ilk çıkış noktası ve ilerlediği yön yüksek bir noktadan görüntülendi. Özellikle diğer helikopterlere göre daha fazla ağırlık kaldırma kapasitesine sahip olan çift pervaneli helikopterlerin tonlarca suyu nokta atışı alevlerin üzerine bıraktığı görüldü.

Yangın söndürme helikopterlerinin yanı sıra askeri helikopterler de gün boyu kesintisiz yoğun çaba sarf etti.

Karadan ekipler orman içinde iş makineleriyle alternatif yollar ve bekleme noktaları oluşturdu. Bölgede çok sayıda arazöz ve su tankerinin konuşlandığı görüldü.

Saat 20.00 itibariyle hava destek unsurları nöbeti gece görüşlü helikopterlere devredecek.

Başkan Necati Topaloğlu: Kemer böyle bir yangın görmedi

Bölgede incelemelerde bulunan ve yangın söndürme çalışmalarını takip eden Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, “Helikopter ve uçaklar sürekli mücadele veriyor. Görülen yere kara mücadelesi yapılamıyor, çok sarp arazi. Milli Park bölgesi olduğu için yolu da yok. Tek yol helikopter ve uçakla mücadele etmek. Bir vadiye yangın sıkıştı, söndürme devam ediyor. Gecede gece görüşlü helikopterler yangını söndürüyor. Düne göre bugün daha iyi bir hava var. Nem yüksek, bu büyük bir avantaj. Bugün bir önlem alınır diye düşünüyoruz. Göynük Değirmendere bölgesi, doğu ve batıdan açılan yollarla ve serilen 4 kilometrelik hortumlarla abluka altına alındı. Yangın aşağı inerse ilk müdahale yapılacak. Yerleşim yerleriyle ilgili bir sıkıntı yok. İnşallah biran önce biter ormanın içinde canlılarda var. Sarp bir kayalık, bu şekilde mücadele devam ediyoruz. Denizin yakın olması çok büyük bir avantaj. Göynük Kemer yakın zamanda böyle bir yangın görmedi. İnşallah ülkemiz dünyanın yer bir yangın görmez” açıklamasında bulundu.

Yangın tüpüyle bekleyen vatandaş: İnsanlara yazık. Yoğun söndürme çalışması var

Evinin önünde yangın söndürme tüpüyle bekleyen vatandaş Bahriye Zorlu, “İster istemez korkuyorsun. Evlerin yakınında. Hep ses geliyor çatır çutur. Tedirginliğimiz var. İnsanlara yazık. Yoğun bir söndürme çalışması var Allah razı olsun, bizler için uğraşıyorlar” diye konuştu.

Vatandaş Bayram Kesen: Adamlar denizi dağa taşıdı

Yangın söndürme çalışmalarını karısıyla birlikte korku dolu gözlerle evinin önünden 4 gündür izleyen Bayram Kesen isimli vatandaş ise, “Yangın mezarlıktan başladı. Yukarıya kadar dümdüz geldi, sonra yangın yeniden buraya geldi. Biz de tedirginiz uyumadık hiç. Yangına sürekli bakıyoruz. 3 gündür bu alana bakıyoruz. Adamlar çalışıyor, denizi resmen dağa taşıdılar. Sönmüyor gerçekten adamlar denizi dağa taşıdı Allah razı olsun. Yangın şuanda arkaya geçti. Bizde de bir tedirginlik var, kozalak patlasa bu tarafa gelir.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091854/4-gundur-yangini-izleyen-vatandas-adamlar-denizi-daga-tasidi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.