Benito Mussolini kimdir ?

20. yüzyılın önemli siyasi liderlerinden biri olarak kabul edilen İtalyan siyasetçi ve faşist hareketin kurucu lideri olan Benito Mussolini kimdir?
Ankara Masası
|
05 Ağustos 2023, Cumartesi - 17:05
Benito Mussolini kimdir ?

29 Temmuz 1883'te İtalya'nın Predappio kentinde doğmuş ve 28 Nisan 1945'te ölmüştür.

Mussolini, İtalya'nın ekonomik ve sosyal sorunlarına yönelik tepkilerin bir sonucu olarak, I. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan faşist hareketi öncülük etti. 1922'de "Uzun Yürüyüş" adı verilen bir olayla Roma'ya yürüyerek başa geçti ve İtalyan Krallığı'nın başbakanı oldu.

Otoriter bir lider olarak, İtalya'da totaliter bir rejim kurdu ve muhalefeti sert bir şekilde bastırdı. Ayrıca, propaganda ve sansür yoluyla güçlü bir şekilde kontrol ettiği medya aracılığıyla popülist destek kazanmaya çalıştı.

Mussolini, 1930'ların sonlarından itibaren Almanya'nın lideri Adolf Hitler ile yakınlaşarak Almanya ile ittifak kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında, 1940 yılında Mihver Devletleri'nin bir üyesi olarak savaşa katıldı.

Ancak, savaşın sonlarında İtalya'nın yenilgisi kaçınılmaz hale geldi. 1943 yılında İtalya'daki siyasi desteği azaldı ve sonunda Mussolini, Almanya'nın yardımıyla kuzeydeki Salò Cumhuriyeti'nde  bir hükümet kurdu. Ancak, Almanya'nın çöküşü ve Müttefiklerin İtalya'yı işgali sonucunda Mussolini, yakalanarak 28 Nisan 1945'te Milano'da infaz edildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2093113/benito-mussolini-kimdir-

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.