Japonya’nın çevre katliamı, Güney Kore’de protesto edildi

Güney Kore'de binlerce kişi, Japonya’nın Fukuşima'daki radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na tahliye etmesini protesto etti.
Mevlüt Peker
|
26 Ağustos 2023, Cumartesi - 21:05
Japonya’nın çevre katliamı, Güney Kore’de protesto edildi

Güney Kore'de, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliyesini protesto etmek amacıyla binlerce kişi Seul'de bir araya geldi.

Yonhap haber ajansının aktardığına göre, protesto gösterisine, ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) lideri Lee Jae-myung gibi muhalefet partilerinden üyeler de katıldı.

DP lideri Lee, gösteride yaptığı konuşmada, "Japonya, geçilmesi gerekmeyen bir çizgiyi aştı. Nükleer atık suyun okyanusa tahliyesi, Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelere savaş ilanıdır." dedi.

Lee, Japonya'nın en yakın komşusu Güney Kore'den özür dilemesi gerektiğini vurgulayarak, Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'ü "komşularını düşünmeyen Japonya'nın tahliye planını desteklemekle" eleştirdi.

Protestocular, atık suyun tahliyesini durdurma çağrısı yapan ve Devlet Başkanı Yoon'a yönelik eleştiriler içeren sloganlar attı.

Japonya, 24 Ağustos'ta Fukuşima'daki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı

    Japonya, 2011'deki deprem ve tsunaminin ardından zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına 24 Ağustos'ta başladı.

    Japonya'nın öngördüğü plana göre ilk aşamada 7 bin 800 ton atık suyun 7 gün içinde okyanusa boşaltılması hedefleniyor. Toplamda Mart 2024'e kadar 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.

    Bu plan, özellikle balıkçılar ve çevre koruma aktivistleriyle birlikte komşu ülkelerin önde geleni olan Çin'den tepki çekti.

    Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), yaptığı incelemeler sonucu, Japonya'nın atık su tahliye planının güvenlik standartlarına uygun olduğunu ve olası zararın "ihmal edilebilir düzeyde" olduğunu belirtmişti.

    Mart 2011'deki deprem ve tsunaminin Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 reaktörden üçünde hasara yol açması, radyoaktif sızıntı nedeniyle bölgeyi "tahliye bölgesi" haline getirmişti.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2096302/japonyanin-cevre-katliami-guney-korede-protesto-edildi
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.