Tatar, BM’nin ikiyüzlülüğünü BM yetkilisinin suratına vurdu!

Tatar, BM yetkilisine Rumların yaptığı yolları, üniversiteyi, AVM’yi gösterdi... KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM yetkilisi Miroslav Jença'yı kabul etti. Görüşmede Pile Yiğitler Yolu Projesi'nin yapımı sırasında BM ile yaşanan gerilim gündeme gelince Ersin Tatar, Rumların yaptığı yolları, üniversite binasını, AVM inşasını göstererek BM’nin ikiyüzlü tutumunu Jença'nın yüzüne vurdu.
Mevlüt Peker
|
28 Ağustos 2023, Pazartesi - 19:42
Tatar, BM’nin ikiyüzlülüğünü BM yetkilisinin suratına vurdu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüştüğü Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jença'ya Pile Yiğitler Yolu Projesi'nin insani bir proje olduğunu ve ihtiyaçtan kaynaklandığını ifade ederek, Pile'de yaşayanların da böyle bir talepleri olduğunu iletti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'taki çeşitli temaslar çerçevesinde BM Genel Sekreter Yardımcısı Jença'yı Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı'nda ağırladı.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Tatar'ın Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve müzakere heyeti üyelerinin de katıldığı yaklaşık 1,5 saatlik bir toplantı şeklinde gerçekleşti.

Jença'nın heyetinde ise BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ve bazı BM siyasi işler yetkilileri bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Tatar, toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, Jença ile samimi bir değerlendirme yaptıklarını ve Jença'nın ziyaretinin BM'nin New York'taki Genel Kurul öncesinde zemin hazırlama amacını taşıdığını belirtti.

Tatar, Jença'nın ziyaretinin, Pile-Yiğitler Yolu Projesi sonrası BM ile KKTC arasında yaşanan kriz dönemine rastladığını hatırlatarak, Jença'ya Pile Yiğitler Yolu Projesi'nin insani bir proje olduğunu ve ihtiyaçtan kaynaklandığını, Pile'de yaşayanların da böyle bir talepleri olduğunu iletti.

Ayrıca Tatar, Kıbrıs'ta BM'nin denetlediği Yeşil Hat üzerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yaptığı çalışmalar hakkında Jença'ya bilgi verdi. Tatar, "Güney Kıbrıs'ın Aya Napa ile Larnaka yolu gibi ara bölgelere inşa ettiği yollar, üniversite binası ve AVM inşası gibi çalışmaları ve 12 kilometrelik tel örgü inşasını ele alarak, BM'nin bu tür faaliyetlere müdahale etmediğini, ayrıca son aldıkları bilgilere göre ara bölgelere yakın bölgelerde 300 askeri mevzi inşa edildiğini" belirtti.

Tatar ayrıca, BM Barış Gücü'nün her iki tarafa eşit mesafede yaklaşma görevine rağmen, Pile yolunun başlaması sırasındaki tavrının kabul edilemez olduğunu Jença'ya iletti.

Tatar, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile yolu ile ilgili son açıklamasının yanıltıcı bilgilendirmeye dayandığını ve Jença'ya, "Güvenlik Konseyi'ni doğru bilgilendirmeniz gerekiyor" ifadesini kullandığını aktardı.

Görüşmenin ardından Jença, basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı ve görüşmenin verimli geçtiğini, müşterek faydaları ele aldıklarını belirtti. Jença, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs konusundaki sürekli ilgisini Tatar'a iletti ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması için ortak bir zemin umudu taşıdıklarını ifade etti. Jença, daha iyi sonuçlar elde edilmesini umduklarını dile getirdi.

Jença, Kıbrıs'taki temaslarına Rum kesiminden başlamış ve sabah saatlerinde GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ile görüşmüştü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2096524/tatar-bmnin-ikiyuzlulugunu-bm-yetkilisinin-suratina-vurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.