Selahattin Demirtaş nereli?

Selahattin Demirtaş avukat ve siyasetçidir. Kürt kökenli olan Demirtaş Türkiye’de Kürt siyasal hareketlerinin önde gelen isimlerinden birisi olmuştur. Selahattin Demirtaş’ın hayatı, nereli olduğu merak edilip araştırılıyor. İşte Selahattin Demirtaş’ın hayatının kısa özeti…
Ersin Küçükbarak
|
10 Eylül 2023, Pazar - 11:24
Selahattin Demirtaş nereli?

Selahattin Demirtaş , 10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu.

Zaza kökenli olan selahattin Demirtaş’ın babasının adı Tahir, annesinin adı Sadiye'dir.

Selahattin Demirtaş’ın ikisi erkek 6 kardeşi vardır.

Kardeşlerinin hepsi üniversite tahsili yaptı. Bir kız kardeşi avukatlık diğer 3 kız kardeşi öğretmenlik yapmaktadır. Erkek kardeşlerinden birisi olan Süleyman Demirtaş tekstil mühendisi olarak hayatını sürdürüyor. Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş’ın kardeşi Nurettin Demirtaş kardeşlerinin aksine üniversite eğitimini bitiremedi.

Selahattin Demirtaş ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve  bir süre kardeşi Aygül Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yapmıştır.

2006’da İnsan Hakları Derneği (İHD)  Diyarbakır Şube Başkanlığı görevini yürüten Demirtaş, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütünün Türkiye Şubesi yöneticiliklerini de yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili olarak seçilen Selahattin Demirtaş, 1 Şubat 2010 tarihinden sonra Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eş genel başkanlığını üstlendi.

Selahattin Demirtaş, 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Hakkari'den tekrar milletvekili seçilerek Parlamentoya girdi.

İyi düzeyde Zazaca, orta düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Selahattin Demirtaş, Başak Demirtaş ile evli ve 2 çocuk babasıdır. Eşi Başak Demirtaş’ın mesleği öğretmenliktir.

Selahattin Demirtaş’ın 2004 doğumlu "Delal' ve 2007 doğumlu “Dılda” adlarını taşıyan iki kızı vardır.

Selahattin Demirtaş, 22 Haziran 2014'te Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eşbaşkanlığına seçildi.

2014 yılı Ağustos ayında yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde aday olan Selahattin Demirtaş, %9.76 oy alarak 3. sırada yer aldı.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) İstanbul 1. bölgeden milletvekili seçilmeyi başardı.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve 9 HDP'li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası'na göre "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındı.

Demirtaş, tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2098342/selahattin-demirtas-nereli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.