Gürcistan da Karabağ'daki sözde seçimleri tanımadı

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermeni güçleri kontrolünde olan topraklarda gerçekleştirilen sözde cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili Gürcistan Dışişleri Bakanlığından da “tanımıyoruz” açıklaması geldi.
Mevlüt Peker
|
11 Eylül 2023, Pazartesi - 20:22
Gürcistan da Karabağ'daki sözde seçimleri tanımadı

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gürcistan'ın, Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediği vurgulandı.

Dışişleri’nin açıklamasında, "Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade eder, Karabağ'da 9 Eylül 2023'te düzenlenen sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımıyor." denildi.

Özbekistan da tanımamıştı

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı da bugün bir açıklama yaparak Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde, Ermeni güçlerinin kontrolünde olan topraklarda düzenlenen sözde cumhurbaşkanı seçimleri tanınmamış ve sözde seçim kınanmıştı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Özbekistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü güçlü biçimde desteklenmişti.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, "Özbekistan Cumhuriyeti, dost Azerbaycan Cumhuriyeti'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklemekte, iç işlerine her türlü müdahaleyi kınamakta ve Karabağ'da 9 Eylül 2023'te yapılan sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımamaktadır." denilmişti.

Pakistan da kınamıştı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç ise, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermeni güçlerinin kontrolünde bulunan topraklarda düzenlenen sözde cumhurbaşkanı seçimlerini kınamıştı.

Mümtaz Zehra Beluç yazılı açıklamasında, "Pakistan, Karabağ'ı Azerbaycan'ın egemen toprağı olarak görüyor. Hukuka aykırı şekilde oluşturulan bir rejim tarafından herhangi bir sözde seçim yapılması teşebbüsü kanunen ve ahlaken menfurdur. Böyle bir girişim aynı zamanda BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerinin de ciddi bir ihlalidir." ifadelerine yer vermişti.

AB tanımamıştı

AB (Avrupa Birliği) de, Ermeni güçlerinin kontrolünde olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki söz konusu topraklarda düzenlenen sözde cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili "anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadığını" bildirmişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, "AB, bu seçimlerin yapıldığı anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadığını yineler. AB, Karabağ Ermenilerinin fiili liderlik etrafında birleşmelerinin önemli ve mümkün olduğuna inanmaktadır ve Azerbaycan ile yapılabilecek sonuç odaklı görüşmeleri desteklemeye kararlıdır” ifadeleri kullanılmıştı.

İİT’den “tanımayın” çağrısı

İİT’den yapılan çağrıda ise “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Azerbaycan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali anlamına gelen bu gayri meşru seçimleri tanımıyor ve BM ile uluslararası topluma bunu tanımaması ve Ermenistan'ın bu yönde adımlar atmasını engellemek için etkili tedbirler alması çağrısında bulunuyor." denilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2098565/gurcistan-da-karabagdaki-sozde-secimleri-tanimadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.