Vucic, ABD ile “zor” bir telefon görüşmesi yaptı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile “zor” bir telefon görüşmesi yaptı.
Mevlüt Peker
|
29 Eylül 2023, Cuma - 23:39
Vucic, ABD ile “zor” bir telefon görüşmesi yaptı

Sırbistan'ın başkanı Aleksandar Vucic, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerilimli bir telefon görüşmesi yaptı.

Vucic, medya temsilcilerine verdiği demeçte, "Bu konuşma hiç de rahatlatıcı değildi." dedi ve 24 Eylül'de Kosova'nın kuzeyinde meydana gelen olayları ele aldıklarını belirtti.

Vucic, Blinken ile Kosova'nın kuzeyindeki tansiyonun düşürülmesi konusunda ortak bir görüşe vardıklarını ve Sırbistan'ın, NATO'nun Kosova'da bulunan Barış Gücü'ne (KFOR) olan desteğini sürdüreceğini ifade etti.

Sırbistan lideri, "Blinken, Sırbistan'ın belirli durumlarda uygun olmayan davranışlarına karşılık olası yaptırımların altını çizdi. Ona Amerika'nın ne kadar büyük ve etkili bir ülke olduğunu hatırlattım. Ancak bu konuda farklı düşündüğümü de belirttim." şeklinde konuştu.

ABD'den Sırbistan'a uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sırbistan'ı, tansiyonu düşürme ve Avrupa Birliği liderliğindeki diyalogda taahhütlerini yerine getirme konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Mathew Miller, Blinken ve Vucic arasındaki telefon görüşmesi hakkında bir açıklama yaptı.

Blinken, 24 Eylül'de Banjska'da yaşanan ve bir polisin hayatını kaybettiği olayın ardından tansiyonun hızla düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Blinken, suçluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini belirtti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü ile AB'nin Kosova'daki Hukukun Üstünlüğü Misyonu'nun (EULEX) bu konudaki tutumunu övdü.

Blinken, "Sırbistan, tansiyonu hızla düşürmeli ve AB liderliğindeki diyalogda taahhütlerini yerine getirmelidir." dedi.

24 Eylül'de Kosova'nın kuzeyinde ne oldu?

Kosova'nın kuzeyindeki Banjska bölgesinde, 24 Eylül'de silahlı Sırpların yol engeli oluşturması ve ateş açması sonucu bir polis hayatını kaybetti.

Kosova'nın Başbakanı Albin Kurti, bu saldırının arkasında "profesyonel bir terörist yapılanma" olduğunu belirtti ve Sırbistan'ı bu olaydan sorumlu tuttu.

Silahlı grup, Banjska Manastırı'nda kuşatıldı ve bölgede gün boyu çatışmalar yaşandı.

Kosova'nın İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, bu operasyon sırasında en az üç saldırganın öldüğünü ve altı kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Sırbistan'ın Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova polisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğrulamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2102615/vucic-abd-ile-zor-bir-telefon-gorusmesi-yapti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.