Kuzeyde güvenliği Kosova polisi ve KFOR sağlıyor

KFOR (NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü) ile Kosova polisi, 24 Eylül'de Kosova’nın kuzeyindeki Banjska bölgesinde yaşanan olaylar sonrası bölgedeki devriye, kontrol ve arama faaliyetleri ile güvenliği sağlamayı sürdürüyor.
Mevlüt Peker
|
30 Eylül 2023, Cumartesi - 17:53
Kuzeyde güvenliği Kosova polisi ve KFOR sağlıyor

Kosova'da sürekli nöbet tutan polis ekiplerinin bölgede mühimmat arama ve mayın temizleme çalışmalarına devam ettiği gözlemlendi. Aynı zamanda KFOR bünyesinde görevli İsviçre ve İtalyan askerlerinin bölgede kontrol noktaları kurarak denetimler gerçekleştirdiği görüldü.

Banjska köyünde 24 Eylül tarihinde Kosova polisi ile silahlı Sırp grup arasında gün boyu süren çatışmanın ardından durumun sakin olduğu gözlemlendi. Yerel halkın normal yaşantısını sürdürdüğü gözlendi.

Ayrıca, Banjska'da Kosova polisi ile yaşanan çatışmada hayatını kaybeden 3 Sırp'ın cenazelerinin otopsi işlemleri tamamlandıktan sonra ailelerine teslim edileceği belirtildi. Sırp vatandaşlar için Kosova'nın kuzeyinde bulunan Ortodoks kiliselerinde tören düzenleneceği ifade ediliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ülkedeki mevcut durum karşısında KFOR'a ilave kuvvet gönderilmesine onay verdiklerini açıklamıştı. İngiltere'den gelecek olan bu ilave kuvvetin, önümüzdeki günlerde bölgede göreve başlaması planlanıyor.

Kosova'da ne oldu?

Kosova'nın kuzeyinde yaşanan gerginlik, Sırpların çoğunlukta olduğu Banjska'da 24 Eylül sabahı silahlı Sırpların yolu kapatarak açtığı ateş sonucu bir polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, bu olayı "profesyonel bir terörist/suç örgütü" olarak nitelendirmiş ve saldırının sorumluluğunu Sırbistan'a yüklemişti.

Banjska Manastırı çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatılmış ve gün boyunca çatışmalar devam etmişti.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da gerçekleşen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü ve 2'si saldırgan, 4'ü ise saldırıyı destekleyen kişilerin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise olayın Kosovalı Sırplar tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2102756/kuzeyde-guvenligi-kosova-polisi-ve-kfor-sagliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.