Edebiyat Festivali Ankaralılarla buluşmak için gün sayıyor!

Ankara'da ikinci kez kitapseverlerle buluşmaya hazırlanan Edebiyat Festivali öncesi Murat Köse ve Musa Kazım Arıcan basın toplantısı düzenledi.
Ecem Çetin
|
09 Ekim 2023, Pazartesi - 11:45
Edebiyat Festivali Ankaralılarla buluşmak için gün sayıyor!

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Ankara Edebiyat Festivali, bu yıl Başkentli kitapseverlerle yeniden buluşacak. 

Musiki Muallim Mektebi'nin ev sahipliği yapacağı Edebiyat Festivali,  12-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. 

Festival öncesi Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan festivale ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Türkiye yüzyılı edebiyatında, sanatında, kültüründe güzel olacağı bir yüzyıl olacak"

Köse, "Bugüne kadar birçok festival gerçekleştirdik ama edebiyat festivali bizim için çok ayrıcalıklı. Festivale destek vermek böyle özel bir çalışmaya destek içinde bulunmak, ev sahipliği yapmak bizim için çok büyük bir mutluluk. Çünkü toplumların geleceğe taşınması, geçmiş mirasın bugüne ve bugünü de geleceğe taşınması bu edebiyatla olmuş. Şiirle, sanatla olur. Bu çerçevede burada edebiyat festivali gerçekleştirmek gerçekten hepimizi mutlu ediyor. Tabi ki öncelikle Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanımıza, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü’ne ve Ankara Şube Başkanına teşekkür ederim. Bu işin altyapısı tamamen onların emekleriyle oluştu. 4,5 yılda 274 başlıkta hizmet eseri ortaya koyduk. 7’den 70’e insanlarımızın hayatını kolaylaştırdık. Onların yaşadığı ilçede mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak, konfor içinde, refah içinde yaşamalarını sağlayacak pek çok çalışma yapıyoruz. Musiki Muallim Mektebi 1924 yılında cumhuriyetimizin ilk eserlerinden biri olan bir müzik okuludur. Biz bu müzik okulu içerisinde kütüphanedeyiz. Bu kütüphanemiz 24 saat uyanık ve bu kütüphaneden 22 tane yaptık. Türkiye’de ‘En Çok Kütüphane Yapan Belediye’ ödülünü aldık. Dolayısıyla Genç Dostu Şehir unvanımızla beraber böyle bir unvan almış olduk. Tabii ki gençlerimizi geleceği bilgi ve hizmetle hazırlamak istiyoruz. Bunların yanında spor merkezlerimizle beraber Mamak İlçesi’nin alt yapısını kuvvetlendirmiş olduk. Gençlerimize birçok imkân sunuyoruz ve bunun için gayretle çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza pek çok alanda hizmet ettik. İnşaat faaliyetlerinin yanında kültürel ve sanatsal çalışmalara ağırlık veriyoruz, bunu önemsiyoruz çünkü bir tarafımız eksik kalırdı. 19 tane aile merkezimizde kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Buradaki kurslarla beraber genç, kadın ve farklı yaşlarda birçok insanımıza sanatsal yönlerini geliştirebilmesi için imkân sunuyoruz. Buralarda enstrüman çalabiliyor, koro eğitimleri alabiliyor ve böylelikle birçok sanatsal etkinlikte yer alabiliyorlar. Bugün burada ikincisini düzenleyeceğimiz Ankara Edebiyat Festivali için bir aradayız. Çok büyük köklü bir geçmişimiz var ve bu geçmişimizdeki eserlerimizi geleceğe taşımak çok kıymetli. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz derler. Bugünü ve yarını ancak böyle inşa edebiliriz. Türkiye yüzyılı çerçevesinde edebiyatında, sanatında, kültüründe güzel olacağı bir yüzyıl olacak. Bu çerçevede geçmişte özellikle büyük şairlerimizi ve yazarlarımızı bugünlere taşımak istiyoruz. Yaşayan yazar ve şairlerimizi konuşmak, onların eserlerinin üzerine konuşmak, aslında bu vatandaki, bu topraktaki kimliğimizi ayakta tutmanın, var etmenin ve geleceğe taşımanın da bir yöntem olarak görüyoruz ve biliyoruz. Bu kapsamda gençliğim izle, halkımızla, herkesle edebiyatı ve sanatı buluşturmak istiyoruz. Toplum olarak, millet olarak var olmanın ve varlığımızı geleceğe taşımanın en önemli bileşenlerinden bir tanesi edebiyattır, sanattır. Bu yüzden bu festivalin olması çok kıymetli." ifadelerini kullandı. 

"Bu edebiyat festivalinin çok uzun soluklu olmasını istiyoruz"

Arıcan, "Bugün geleneksel hale getirmeye çalıştığımız önemli bir faaliyetimizin açılışını yapıyoruz. Tabii ki Ankara edebiyat festivali fikri Türkiye yazarlar birliğimizin kurucu ve Şeref başkanı D. Mehmet Doğan’ın uzun yıllardır hayalini kurduğu ve bir türlü gerçekleştirme imkanı bulamadığımız ama geçen yıl Mamak Belediyesi başkanımızın ev sahipliğinde ve Türkiye cumhuriyetimizin ilk kültür mekanı diyebileceğimiz Musiki Muallim Mektebi’nde hayata geçti. Kültür faaliyetleri sürekli olması gerekirken ne yazık ki kültür, edebiyat, fikir sanat geri plana itiliyor. Ne kadar ilgi gösterilir ne kadar sahip çıkılır ve ne kadar devamlılık kurulursa, kültür o kadar güçlü olur. 45. yılını tamamlayan sivil toplum kuruluşumuz Türkiye Yazarlar Birliği ülkemizin birçok şehrinde bu tür kültürel faaliyetleri icra ediyor. İstanbul’da 15’incisine ulaşan İstanbul Edebiyat Festivali bir geleneğe dönüştü. Konya’da yine Mevlânâ Şiir Şölenleri 15. yılına yaklaşıyor. Türkiye’nin Uluslararası Şiir Şöleni, 30. yılını geçti. Artık güçlü bir gelene geleneğe sahip Türk halkları, toplumlar arasındaki en uzun soluklu Uluslararası Kültür Şöleni olarak devam ediyor. Türkiye yüzyılını yaşadığımız şu günlerde Ankara’nın başkent seçilmesi tesadüfi değil. Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri Ankara için kendini inşa eden bir şehir ve yüce Allah‘ın bahsettiği bir şehir olarak övgüyle bahseder. Ankara zamanlardan kültürün, sanatın, maneviyatın, edebiyatın şehri olduğunu gösteriyor. Ankara sadece başkent değil, sadece bir karargâh değil, aynı zamanda Ankara fikrin mekanıdır. Kültür, fikir, sanat aynı zamanda milletlerin varlığının devamını da ifade eden en büyük vesiledir, araçtır. Bu anlamda aslında çok gecikmiş bir festivalin ikincisini inşa ediyoruz ama arzu ederdik ki otuzuncusunu ve ellincisini konuştuğumuz bir Ankara Edebiyat Festivalini konuşuyor olsaydık. Bu edebiyat festivalinin çok uzun soluklu olmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde kültür diplomasisinin, kültür endüstrisinin, kültürel politikaların çok güçlü bir şekilde hayat bulacağı bir dönemin artık hayata geçmesini diliyoruz." dedi. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104048/edebiyat-festivali-ankaralilarla-bulusmak-icin-gun-sayiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.