Türkiye’den AKPM’ye çok sert “Osman Kavala” tepkisi

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün Osman Kavala’ya verilmesi üzerine açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM’nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir" dedi.
Mevlüt Peker
|
09 Ekim 2023, Pazartesi - 23:14
Türkiye’den AKPM’ye çok sert “Osman Kavala” tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün kesinleşmiş mahkumiyet kararı olan bir şahsa verilmesini eleştirdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün, ülkemizde yargısal süreç sonucunda mahkum edilen bir bireye layık görülmesi kabul edilemez bir durumdur." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ödülün Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda verildiği belirtilerek, "Bu ödülün bu şekilde verilmesi, Avrupa Konseyi'nin uzun yıllar boyunca savunduğu insan hakları değerlerini göz ardı etmektedir." denildi.

Bakanlık, "Kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunan bir bireye bu ödülün verilmesi, hukukun politik amaçlarla kullanılmasının bir göstergesidir. Uluslararası platformların, politik ajanda oluşturma çabalarına kapılmaması gerekmektedir. Bu tür eylemler, AKPM'nin güvenilirliğini ve saygınlığını olumsuz etkilemektedir." dedi.

Hatırlatma olarak, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan Osman Kavala'ya 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'nü layık görmüştü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104180/turkiyeden-akpmye-cok-sert-osman-kavala-tepkisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.